W uzupełnieniu do poprzedniego mojego postu chcę pokazać jak wykonane są obsady łączników płata
Załącznik:
DSCF7185.JPG [ 94.24 KiB | Przeglądany 16298 razy ]
Duralowa rurka umieszczona w sklejkowym "gnieździe " o grubości równej średnicy rurki została zalana dokładnie klejem a następnie obustronnie oklejona sklejką - 1mm główny i 0.4 mm pomocniczy łącznik.
O ile to możliwe , staram się zawsze tak wykonane obsady wklejać pomiędzy sosnowe pasy dźwigara, tak też jest to przewidziane w Sroce.
Teraz pora zmierzyć się z problemem sklejenia tego wszystkiego tak co by " i do winkla i do piona " jak mawia szwagier
Można pewno zrobić to na różne sposoby, każdy ma jakieś swoje patenty, ja zrobiłem to tak :
Płat ułożyłem i unieruchomiłem na desce montażowej tak, aby nieco wystawał poza nią. Bagnety wsunięte w obsady umieściłem między pasami dźwigarów a następnie podwiesiłem na nich kadłub , który na razie jest dość lekki.
Załącznik:
DSCF7190.JPG [ 95.72 KiB | Przeglądany 16298 razy ]
Na bagnety nasunąłem sklejkowy szablon użyty wcześniej do przygotowania żeber z otworami o identycznym rozstawie i średnicy jak w kadłubie (te elementy były wykonywane razem ).
Prostokątna deseczka (z logo EVER ) ma za zadanie zapewnić równoległość bagnetów .
Załącznik:
DSCF7191.JPG [ 101.89 KiB | Przeglądany 16298 razy ]
Teraz można całość skleić, dociskając elementy niezawodną w takich chwilach kostką brukową
Po związaniu kleju pozostało jeszcze dopasować i wkleić trzy pierwsze żebra .
Załącznik:
DSCF7194.JPG [ 102.23 KiB | Przeglądany 16298 razy ]