Po powrocie z z mistrzostw oldtimerów postanowiłem wrócić do Wicherka. Powodem był rozgrywany Puchar Wicherka, moim zdaniem świetna zabawa, mnóstwo śmiechu i spora dawka nostalgii

. Tym bardziej, że Wichr to " nasz model, polski" ze świetną dokumentacją, wart ciągłego przypominania itd/itp. Kostek udostępnił mi skan planów z 1957 roku - wersja 10 - czyli można startować w oldkach. Wykorzystałem przerysowane przez Pawła plany Wicherka - papierowe zawierały dużo błędów - które mi kiedyś udostępnił, dzięki

. Po przeskalowaniu i kilku zmianach jakie wprowadziłem, raczej ułatwiających budowę, kończę rozkładanie modelu na formatkach. Model prosty, jakimś cudem inżynierii nie jest, ale myślę, że o ujmującym kształcie i z bogatą historią dla nas wszystkich i każdego z osobna.
Główne założenia modelu to. Napęd elektryczny /silnik z serii 28xx/ pakiet 2S, Ster kierunku i wysokości, i cała reszta zgodnie z projektem Papcia Schiera. Jedyne zmiany to. Inne mocowanie poziomego / na śrubę/, a co za tym idzie lekko przerobiony tył kadłuba. Zmiana sklejki 1,5 mm na boczkach na 3 mm Panama, no i wykorzystanie w większej mierze balsy. To w skrócie. W tym tygodniu kończę formatki, oddaję do wyceny i jedziemy z tematem.
Na formatkach będą wszystkie sklejkowe elementy kadłuba, żeberka skrzydeł i statecznika oraz golenie podwozia z duralu /1,6 mm/ wycięte wodą. Dwa zrzuty z planami warsztatowymi i formatkami żeber i innych elementów.
Zapraszam do dyskusji i oglądania. Po zakończeniu rysowania i wycięciu prototypu, sprawdzeniu, pliki Wicherka będą udostępnione, ewentualnie będzie można zamówić wycięcie u mnie, po kosztach.