Model powoli zbliża się do finału. Zostaną już tylko oklejanie i montaż wyposażenia, który znając życie zajmie dużo czasu. Zapomniałem jeszcze dodać, że brakuje kabinki i mordki, więc jeszcze trochę pracy przede mną. Zrobiłem prawie w całości stateczniki, dziś je wkleiłem na stałe, pobawiłem się z mocowaniem kółka ogonowego(w ogóle go nie przemyślałem i musiałem pogłówkować, ale coś zaradziłem). Przykręciłem silnik, bo chciałem zobaczyć jakiej wysokości zrobić podwozie, żeby śmigło nie zahaczało o ziemię. Zrobiłem też dodatkowe odciągi z rurek węglowych od wręgi silnikowej do mocnej wręgi z brzozówki, bo taki elektryczny potwór może wyrwać mocowanie bez żadnego problemu.
Wyciąłem też dziś podwozie z płaskownika duralowego piłką ręczną... Szlifierka kątowa się zepsuła i myślałem, że mi ręka odpadnie, gdy przez godzinę ciąłem i ciąłem... Później szlifowałem krawędzie ręcznie co też mnie strasznie zmęczyło, ale byłem zadowolony z efektu. Następnie zacząłem giąć płaskownik 3mm na zimno. Już prawie dobrze jedna strona, jedno mocne uderzenie młotka i.... ***** *** ****** ****** ****!!!!!!!!
Mama przyleciała do warsztatu z myślą, że sobie palec odciąłem, a ja stoję jak ten baran z jedną częścią płaskownika w ręce a reszta została w imadle... Chciałem za szybko wygiąć i za mocno uderzyłem, zawsze robiłem stopniowo i było ok, ale dziś już zmęczony, chciałem podgonić robotę i dogoniłem... Najgorzej, że nie mam zapasowego i muszę zamawiać sam płaskownik. Ale mogło być gorzej, nikt nie umarł, wszyscy cali i zdrowi, taki urok modelarstwa i pośpiechu. Zdjęcia:
Załącznik:
img4830p.jpg [ 53.18 KiB | Przeglądany 4327 razy ]
Załącznik:
img4832z.jpg [ 86.34 KiB | Przeglądany 4327 razy ]
Załącznik:
img4834g.jpg [ 54.22 KiB | Przeglądany 4327 razy ]
Załącznik:
img4837q.jpg [ 38.71 KiB | Przeglądany 4327 razy ]
Załącznik:
img4840jg.jpg [ 76.47 KiB | Przeglądany 4327 razy ]
Załącznik:
img4839i.jpg [ 55.98 KiB | Przeglądany 4327 razy ]