Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 22 cze 2025, o 16:27

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
Modelarz
Awatar użytkownika

milo pisze:
Fajniutki sposób skręcania żeberek w blok i ich ściśnięcia. Kurka o tym nie pomyślałem :shock:

To było mnie zapytać :) jak ja to robię. Bym coś podpowiedział mojemu mistrzowi :) Szprychy rowerowe i kostka do prądu.

A co do kolegi i jego pracy - to świetnie - sam mam teraz takie konstruktorskie dylematy. Nie mam tylko serca do robienia zdjęć przy robocie. Wydaje mi się, że powinieneś zacząć uważać na klej - to znaczy oszczędniej go dozować - zgodnie z zasadą "klej najlepiej trzyma gdy go nima" strasznie masz to pociapane.

Modelarz
Awatar użytkownika

Witam.
milo
Będę oklejał folią. Za japonką przemawiał fakt, że to tak klasycznie i że kiedyś tak zrobiłem. Ale przecież trzeba iść naprzód, jak to się mówi z postępem. Nie mam żelazka modelarskiego, a mam inne wydatki, jak to w życiu. Slawekmod pokazał, że można to zrobić normalnym żelazkiem, to czemu nie spróbować. Oczywiście gdzie mi tam do Jego doświadczenia, ale powinienem dać radę. Wizja ciągłego łatania skrzydeł pokrytych japonką nie napawa radością. A o nią tu w końcu chodzi. Co do folii, to będzie kolor - mój ulubiony "lotniczy" kość słoniowa lub coś koło tego, nie lubię pstrokacizny, tzn. nie lubię jej u siebie, u innych mi nie przeszkadza.
Co do łączenia bloczka z żebrami, to myślałem, że wszyscy tak robią. Sam podpatrzyłem na forum, ale to nie jest bardzo dobry pomysł. Przy kolejnej konstrukcji zaopatrzę się w pręty gwintowane i nakrętki, przynajmniej z jednej strony. Teraz trzeba uważać na luzy, trzeba mocno dokręcać śrubki w zaciskach. Śrubki są małe i robi się to niewygodnie.

PiotrKostek
O tak kleju ci u nas dostatek. Wypadek przy pracy, który nie ma prawa się już powtórzyć :) . Jak napisałem na mojej stronie w wątku o Żurawiu, nie zawsze panowałem nad pienieniem się Soudala 66A, zwłaszcza przy sklejaniu części balsowych. Balsa wchłaniała pierwszą warstwę kleju. No to ja sru następną, no i mam. Dopiero po jakimś czasie to opanowałem. Poza tym kupiłem sobie Soudala 64A. Przyznam się jeszcze, że eksperymentowałem w centropłacie z mieszankami kleju poliuretanowego i cyjanoakrylowego. Mały Kazio.

PS. Gdzie kupujecie sklejkę po rozsądnej cenie? Kupowaliście ja może przez internet, a jeżeli tak, to w jakim stanie doszła? Mieszkam w Łodzi, lubię to miasto, ale pod wieloma względami to dziura.
Pozdrawiam
Marcin

Administrator
Awatar użytkownika

Sklejkę brzozową można kupić w modelmaking, balsowo-lipowa jest w e-model i w riku. We wszystkich tych sklepach pakowanie jest ok, nie miałem z nimi problemów. Topolówka była kiedyś w modele.sklep z tym że w tym sklepie dostępność towaru to loteria. Tak na marginesie bo nie pamiętam w którym to było temacie ale chyba Ty kiedyś pytałeś o robienie listew w TC. Da się je zrobić i pogiąć wzdłuż wręg. Służy do tego funkcja Sweep ale w Deluxe jej nie ma. Pozostaje albo komuś zlecić wykonanie tego zabiegu albo zainstalowanie Triala.

Modelarz
Awatar użytkownika

slawekmod pisze:
Tak na marginesie bo nie pamiętam w którym to było temacie ale chyba Ty kiedyś pytałeś o robienie listew w TC. Da się je zrobić i pogiąć wzdłuż wręg. Służy do tego funkcja Sweep ale w Deluxe jej nie ma. Pozostaje albo komuś zlecić wykonanie tego zabiegu albo zainstalowanie Triala.

To chyba kolega PiotrKostek pytał. Ja próbuję różnych rzeczy w TurboCadzie, ale szczerze mówiąc z różnym skutkiem. Póki co mam dostęp do wersji Pro 16, tylko co z tego, kiedy nie potrafię tego wykorzystać. W pracy na TC zależy mi bardziej na wizualizacji projektu niż na przygotowaniu formatek pod laser.
A wracając do modelu: łącznik pomiędzy centropłatem a uchem (u mnie to większa część skrzydła) chcę wykonać ze sklejki 2 mm i tylko jeden na płat. Wystarczy?

Administrator
Awatar użytkownika

Mieszanka kleju sodual 64A i CA, powinno być, o takiej kombinacji pisałem. Napisałeś ... kleju poliuretanowego /66A/ i CA... tego osobiście nie testowałem. Literówka mniemam, ale zwracam Ci uwagę na ten szczegół.
Slejka w dobrej cenie i jakości. Model Making, ModeleMax. W Olpenie mają jeszcze dobrej cenie.

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

Tak, Ty pisałeś o Soudalu 64A, ale ja próbowałem łaczyć poliuretanowego Soudala 66A z cyjanoakrylem. Eksperyment taki. Nie polecam, choć skleiłem elementy. Dłużej schnie i pianka Soudala jakby się zwarzyła. Spoina twarda, kiepska w obróbce.
PS. dzięki za namiary, niektóre znam. Głównie obawiałem się transportu.

Modelarz
Awatar użytkownika

Pracy ciąg dalszy. Kosztem trenerka, który w zasadzie jest juz w 95 % gotowy do lotu, ale model szybowca pochłonął mnie całkowicie.
Skleiłem skrzydła. W odróżnieniu od trenerku, tu sklejam oba skrzydła równolegle.
Po wczorajszej nocnej walce z grubymi 6-cio mm żebrami łączącymi centropłat z "uszami" odpuściłem. Nagle olśniło mnie, że zamiast szlifować grube żebra mogę wkleić cieńsze 2 mm pod kątem. Jedno takie miałem w zapasie. Brakowało drugiego.

Wzornik kąta w akcji. (zdjęcie z wczoraj)
Załącznik:
5moducenrtopataiwzornik.jpg
5moducenrtopataiwzornik.jpg [ 34.02 KiB | Przeglądany 7937 razy ]

Od rana, co w moim wypadku oznacz godz.10-11 zabrałem sie za Żurawia.
Nowe żebra w produkcji (balsa 2 mm)
Załącznik:
1dodatkoweebra.jpg
1dodatkoweebra.jpg [ 29.03 KiB | Przeglądany 7937 razy ]

I skrzydło na obecnym etapie. Czy Kolega PiotrKostek widzi poprawę w ilości i jakości spoin? :) Staram się. Tym razem użyłem Soudala 64A i kleju cyjanoakrylowego (punktowo).
Załącznik:
6ppat1.jpg
6ppat1.jpg [ 39.77 KiB | Przeglądany 7937 razy ]

Załącznik:
7ppat2600pikseli.jpg
7ppat2600pikseli.jpg [ 19.82 KiB | Przeglądany 7937 razy ]

A potem zapowiedzieli się nieproszeni goście :evil:

PS. Ku pokrzepieniu serc, tych co nie mają warsztatu i lepią modele między zmywarką a lodówką :) mój "warsztat".
Na górze "dział klejenia", na dole "dział obróbki". :D
Załącznik:
3warsztat.jpg
3warsztat.jpg [ 57.68 KiB | Przeglądany 7937 razy ]

cdn.

Ostatnio zmieniony 20 sie 2014, o 09:39 przez molej, łącznie zmieniany 1 raz
Zdjęcia przeniesiono na serwer

Administrator
Awatar użytkownika

Bardzo fajnie Ci to idzie. Na co zwróciłem uwagę to spływ, będzie dość ciężko wyszlifować na ostro. Ostatnio w swoich konstrukcjach robię tak że daję ciut większe żeberko po to żeby krawędź spływu miała po sklejeniu grubość około 2mm. Zaleta tego rozwiązania jest taka że spływ wystaje max 3-5mm za żeberko i tylko tyle trzeba zeszlifować w klin. W razie potrzeby mogę zrobić fotę.

Modelarz
Awatar użytkownika

Tak, masz rację. Przerabiałem już to przy centropłacie. Profil Aquila z cięciwą 160 mm nie jest gruby, a do tego jeszcze balsa na keson 1,5 (x2). Profile drukowałem z Profili. Przy kolejnym szybowcu dam większą cieciwę, a teraz się pomęczę. Przy centropłacie się udało. Po prostu bedę musiał uważać.
Mnie jeszcze martwi krawędź natarcia rzeźbiona w balsie.

Edit. Jak przedłużyć żeberko, przecież tam zbiegają się listwy krawedzi spływu? poproszę fotkę.

Administrator
Awatar użytkownika

Można przedłużyć żeberko wyciągając je od dźwigara do tyłu ale znacznie lepiej jest powiększyć jego obrys o ten 1mm, teoretycznie wzrośnie grubość procentowa ponieważ zetniemy krawędź spływu żeby utrzymać cięciwę. W grubszych profilach łatwiej to uzyskać.

Zobacz na fotkę poniżej, gdybym zrobił lotkę na ostro to była by z 10mm dłuższa a krawędź spływu masakrycznie delikatna. Po walkach ze szlifowaniem w moim ultimate zmieniłem podejście do spływów. W Funtanie przerobiłem lotki i spływy tak że jest jak na zdjeciu a edge i su odrazu narysowałem z grubszym spływem.

Załączniki:
DSC_0436.JPG
DSC_0436.JPG [ 88.85 KiB | Przeglądany 8034 razy ]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.