Jeden z kolegów modelarzy z Gdańska zwrócił mi uwagę na pewien klej, a właściwie całą linię klejów.
Chodzi o kleje poliuretanowe firmy Incoll Monopur. Jest to klej do drewna o zróżnicowanym czasie wiązania. Czas ten jest określony na etykiecie i tak odpowiednio: Monopur 10, 25, 45, 120 ...
Kupiłem kleje w wersji "10" i "45", czyli czas wiązania 10 i 45 minut. Kleje barwy jasnobrązowej, dość gęste /powiedzmy konsystencja świeżego miodu

/.
Monopur 10. Bardzo szybko się "zabiela", pieni, po około 5 minutach powierzchnia kleju jest już lekko twarda. Po ściśnięciu elementów i odczekaniu ok 1,5 h sprawdziłem jakość połączenia. Spoina bardzo mocna, niewielkie wypływki kleju spod materiału, dawał się już obrabiać. Próba rozerwania spoiny spowodowała zniszczenie próbki, klej trzymał. Moim zdaniem idealny do klejenia punktowego lub niewielkich powierzchni, formatek. Szybko się spienia dlatego trzeba być dobrze przygotowanym do klejenia, szybko połączyć klejone powierzchnie.
Monopur 45. Podobnie jak poprzedni, jednak pienienie warstwy kleju zachodzi po około 15-20 minutach. Próba rozerwania próbki dała podobny efekt, spoina nie naruszona. Będzie dobry do kesonów i innych większych powierzchni.
Próbki były zrobione ze sklejki Panama 3 mm.
Moim zdanie bardzo dobre kleje, można dopasować czas wiązania do swoich potrzeb. Dobrze się aplikuje - butelka wyposażona w wygodny aplikator i odpowiednie zamknięcie. Klej w małym stopniu wypływa spod klejonych materiałów i łatwo się to usuwa. Plusem jest cena, około 35 zł za 1 litr.... Ten litr jednak jest minusem. Podejrzewam, że nie przetrwa w stanie otworzonym nie dłużej niż pół roku, spieni się w butelce. Podobnie jak Soudal66A. Dobrym rozwiązanie może być zakup przez kilka osób i podzielenie się.
Jest do nabycia w sklepach dla stolarzy, producentów mebli w sieci ICA Polska.