Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 12 maja 2025, o 01:45

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Extra 300
Patent z podłużnicami węglowymi jest idealny, ale chyba trochę przesadziłem z ugięciem na tych dwóch dolnych podłużnic. między 3 a 4 zrobiła się mała kołyska (gumą usiłowałem to trochę podrównać). Po oklejeniu jest nadzieja że fola to jeszcze trochę naciągnie.
W modelu jest parę szczegółów które należało by jeszcze zmienić - wszystko wychodzi w montażu. NBie są to błędy ale pierdułki które trochę wpłynęły by na wytrzymałość.
Co do wycinanki - da się załatwić.

No dzisiaj chyba wezmę się za rurki laminatowe.

Administrator
Awatar użytkownika

Folia ściagnie i to być może za bardzo. Proponowałbym Ci wklejenie pasków balsy 1,5mm x5mm w połowie odległości pomiędzy wręgą 3 i 4 , ustalisz za ich pomocą odległości pomiędzy podłużnicami węglowymi a i folia nie da rady pogiąć takiego elementu. Mam na myśli taką szczątkową półwręgę.

Przy okazji kreślenia extry (a dokładniej poszycia balsowego do elipsy) wykonałem mały tutorial jak ręcznie "rozciągnąć" elipsę na płasko :)
Wrzucam screeny z cad'a oraz dxf w zipie.
Zachęcam do przeanalizowania rysunku (zwrócić należy szczególną uwagę na okręgi pomocnicze i linie) Wydaje mi się, że rysunek jest w miarę czytelny i przy dobrej wyobraźni przestrzennej nie powinno być problemu z rozszyfrowaniem tego. Dodatkowo uwzględniłem parę opisów w pliku.

Załączniki:
1.jpg
1.jpg [ 119.69 KiB | Przeglądany 6920 razy ]
2.jpg
2.jpg [ 147.85 KiB | Przeglądany 6920 razy ]
3.jpg
3.jpg [ 123.38 KiB | Przeglądany 6920 razy ]
tutorial_kreslenie_poszycia_elipsy.rar [55.65 KiB]
Pobrany 513 razy

Krótko i szybko...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Modelarz
Awatar użytkownika

Michale czy tylną goleń wyginałeś na gorąco czy w jakiś inny sposób? To płytka laminatowa elektroniczna bez miedzi?

laminat szklany; 0,7; 3 warstwy. Niebawem wrzucę opis technologii / dobra sprawa :) - to była próba w tym modelu.
Dodam jeszzcze, że wewnątrz jest ażurowany, super amortyzuje. Zastanawiam się czy nie zrobić w ten sposób przednich goleni.

Modelarz
Awatar użytkownika

Czeska firma produkująca modele benzynowe właśnie ma podobną metodę - u nich zamiast pustki jest balsa jako przekładka. Takie podwozie jest mocne, lekkie i dobrze amortyzuje. Ciekawi mnie czy Twoja metoda pozwala na wyginanie elementów pod dużym kątem. Ja pamiętam, że przy odrywaniu miedzi z płytki jednocześnie ją podgrzewając trochę laminat mi się zwichrował po oderwaniu miedzi stąd moje podejrzenia co do metody. Teraz kupuję laminat bez miedzi, dostępny na allegro.

Kąt jaki uzyskasz zależy od promienia zagięcia.Im większy promień tym większy kąt możesz uzyskać.
przykładowo na tych płozach r (zewnętrzne ten większy) wynosi ok. 20mm.
Jeśli chodzi o amortyzację to naprawdę jest to rewelka. Płozę można wygiąć prawie na równo i ładnie odskakuje.

Modelarz
Awatar użytkownika

A jeszcze zapytam czy elementy warstw są ze sobą sklejone na sztywno czy pracują jak amortyzator np w przyczepce samochodowej?

Sklejone.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.