No to "męczymy" Sokoła dalej

.
Pozwolę sobie na odniesienie się do wypunktowanych przez Ciebie wątpliwości. Będzie to moje zdanie, to co udało mi się wyczytać ze zdjęć. Chciałbym jeszcze dodać, że po dość, jak mi się wydaje, wnikliwej analizie w/w materiałów, skłaniam się do zdania, że rysunki zawarte w "Szybowcach Akrobacyjnych" T. Murawskiego i W. Chudzińskiego, najlepiej oddają sylwetkę szybowca. W dalszej części mojej wypowiedzi będę ją nazywał "SA"

.
Ad 1. Wystaje, ale mało, na niektórych zdjęciach widać, że o parę cm, powiedzmy sam nosek profilu. Rysunek w SA dobrze to oddaje.
Ad 2. Tego, jak to nazwałeś "wytaliowania", nie ma. Tutaj jestem zupełnie pewny. Obrys kadłuba nie ma wklęsłości. Na zdjęciach z SA dobrze to widać. Czasami płoza powoduje złudzenie, że takie coś jest, ale moim zdaniem jest to gra światła i cienia. To złudzenie ma jeszcze inny powód, ale to chyba temat na osobny post.....tak szczerze to nie wiem jak to wytłumaczyć

. Zasadniczo chodzi o to , że dolna część kadłuba, pod płozą jest płaska - mocowanie płozy, tak jak w wielu szybowcach, np Pirat - na zdjęciach cień i światło powodują takie wrażenie.
Ad 3. Tutaj się zgadzam, jest dużo różnic, ale jestem skłonny przyjąć ten z SA.
Ad 4. Bez komentarza, totalna kicha.
Ad 5. Też mam takie wrażenie, chociaż ten z rysunku w SA wydaje się być ok. W modelu przyjmuję 2 st.
Ad 6. Różnie to wygląda na zdjęciach. Chyba lekko wystaje. Temat do dokładnego przeanalizowania. W modelu lekko bym wysunął.... w skali 1:5 może 10/15 mm.
Ad 7. Moim zdaniem graniczącym z pewnością jest tak, że część trapezowa płata, przy całym ogólnym wzniosie, jest zbieżna ku końcówce z widoku z przodu, czyli natarcie - jego linia - jest linią prostą. Tutaj przyjął bym wersję z rysunku w SA. Dokładnie to widać na wielu zdjęciach z SA i innych.
Pozwolę sobie jeszcze na podanie znaków rejestracyjnych i typu Sokoła. Źródło: PKL t.III, rejestr szybowców.
253 - Sokół /prototyp/
262 - Sokół
655 - Sokół
857 - Sokół bis
858 - Sokół bis
859 - Sokół bis
1100 - Sokół bis
1133 - Sokół bis
1138 - Sokół bis
1145 - Sokół bis
Potraktujmy to jako bazę, do uzupełniania i dokładniejszego opisania. Szybowiec na pewno wart jest tego, a model odwdzięczy się wspaniałymi lotami i widokami.