W przerwach, kiedy schnie klej, zacząłem troszkę myśleć o pewnych szczegółach wykończenia Salci. Swojego czasu natrafiłem na takie oto zdjęcie:
Załącznik:
salamandra_copy1popr1.jpg [ 401.77 KiB | Przeglądany 13423 razy ]
Zdjęcie pochodzi z forum
http://www.odkrywca.pl i przedstawia (wg opisu tam zamieszczonego) szkielet Salamandry "powojennej". Myślę jednak, że w samej konstrukcji gondoli nie było istotnych różnic. Po dość prostej obróbce zdjęcia widać na nim kilka fajnych szczegółów nie uwidocznionych na planie, którym dysponuję ani na zdjęciach Salci, zrobionych w okresie międzywojennym.. A szczegóły te to:
1. Mocowania pasów pilota (ich umiejscowienie)
2. Wręga "plecowa" kabiny - widać, że ścianka była "demontowalna" i płaska - inaczej niż w Salamandrze na Bezmiechowej (tam jest nisza na spadochron plecowy)
3. Fotel pilota - wyraźnie zrobiony pod spadochron siedzeniowy
4. Usytuowanie bloczka do dolnej linki sterowania sterem wysokości
5. Przednie, ukośne wzmocnienia dziobu gondoli (między górną i dolną podłużnicą, między 1-szą i 2-gą wręgą)
6. Wzmocnienia służące do mocowania uchwytów naciągów kratownicy kadłuba
8. Listwa wzmacniająca obrysu kabiny, od szczytu wręgi 4 do górnych podłużnic kadłuba
9. Wyższe usytuowanie podłogi w kabinie (wyżej niż podłużnice dolne)
10. Kształt, a właściwie technikę wykonania tylnych wręg kadłuba, której naśladowanie nie ma chyba sensu. Chociaż...
Tak sobie pomyślałem, że może naśladowanie wszystkich szczegółów konstrukcyjnych nie w pełni ma sens, ale niektóre.... Myślę o demontowanej ściance "plecowej", pozycji podłogi... Chodzi mi o rozmieszczenie wyposażenia RC i dostęp do niego.
A może ktoś z kolegów ma informacje jeszcze inne?