Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 22 gru 2014, o 01:12

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: 9 wrz 2011, o 20:38 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 5 wrz 2011, o 23:38
Posty: 7
Lokalizacja: Nowy Sącz/Rzeszów
Jest jakaś możliwość zmierzenia łącznej długości narysowanych elementów? Chciałbym po prostu wiedzieć ile metrów będzie miała do wycięcia maszyna. Próbowałem prostych lisp-ów typu sumalin albo liczlin, ale one sumują tylko linie proste, zostają jeszcze łuki i okręgi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 wrz 2011, o 11:04 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2011
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Niestety nie jestem w stanie podpowiedzieć jak to działa w AutoCAD. W TC nie sprawdzałem ale taka funkcja jest w CorelDraw z tego co mi wiadome.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 wrz 2011, o 00:00 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 sie 2011, o 23:32
Posty: 36
Lokalizacja: Warszawa/Bieliny
Bezpośrednia możliwość zmierzenia łącznej długości nie istnieje. Ale można zmierzyć długości poszczególnych krzywych zamkniętych (polilinii) i je zsumować.
Najpierw trzeba na każdej polilinii stworzyć tzw. region - polecenie Region (zarówno polski jak i angielski AutoCAD). A następnie z paska narzędzi Zapytania (piękne polskie tłumaczenie...) lub Inquiry (wersja angielska) użyć polecenia Region/Mass Properties (po polsku nie przytoczę nazwy, ale to trzecia ikonka z tego paska narzędzi) i pokazać interesujący nas Region. Potwierdzić prawym klawiszem myszy. Wyświetli się dialogowe okno tekstowe. Podane tam będą właściwości regionu. Druga z nich - to właśnie obwód.

_________________
Szczepan


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 wrz 2011, o 22:31 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 5 wrz 2011, o 23:38
Posty: 7
Lokalizacja: Nowy Sącz/Rzeszów
Dzięki, regionów będzie kilkadziesiąt (kilkasetset), ale to i tak lepsze niż każdy element z osobna.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 wrz 2011, o 22:33 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2011
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
W turbocad Pro też można mierzyć obwód i powierzchnię regionów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 paź 2011, o 07:06 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 paź 2011, o 22:56
Posty: 36
Lokalizacja: Moskwa
Ja to robię tak - tools->data extraction (cad 2010) a potem już trzeba czytać co an ekranie.
Wybieram elementy, które mnie interesują, potem atrybuty [w przypadku linii czy polilinii będzie to "length", w przypadku okręgu, elipsy, prostokąta "perimeter"].
wyrzucam tabele do excela i sumuję długości.

Wczesniej, jak nie było atribute extraction dawałem "list" i wywalałem właściwości do pliku textowego. Napisałem pod to prosty program który znajdował mi w tekście tylko np length, zamieniał text na liczbę i dodawał. Ale to już przeszłość. Tools->Data Extraction załatwia to w 3 min.

Pozdrawiam

_________________
latać! mi się chce


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group