Trochę "polatałem" modelami, czyli FloRES 3 i 4. Pogoda nie jest łaskawa - silny północny lodowaty wiatr, jednak czasami udało się wbić w jakieś okienko wiatrowe, czasami o 9 rano, czasami po 19. Nie zdarzyło mi się aby latać przy zupełnej bezwietrznej pogodzie. Pomimo to mogę się pokusić o wstępne podsumowanie, że tak powiem, projektu.
Flo 3 /F3L/ zasadniczo bez uwag. Moim zdaniem graniczna wartość wiatru aby w miarę spokojnie polatać to 3 m/s no może 4 m/s przy silniejszej termice. Niskie obciążenie powierzchni nośnej pozwala na bardzo efektywne wykorzystanie noszeń, czasami to zagadką dla mnie było dlaczego model nie opada a wznosi się, a śmiem twierdzić nieskromnie że : " z nie jednego komina termicznego chleb jadłem

....". Czasami brakowało SK, ale zwalam to na silną turbulencję i wiatr, no zobaczymy. Ostatecznie waga do lotu to 420 g, co daje ok 12,5 g/dm^2. Start z holu jak na razie bezproblemowy, a uzyskiwane wysokości zadowalające.
Flo 4 /F5L/ to więcej uwag. Permanentny problem z wyważeniem, jest przednie. Kupiłem pakiet 3S 400 mAh Kavana o wadze 30 g. Jest lepiej. Mam przygotowany balast ogonowy o wadze 13 g. Właściwie go nie używałem, ten balast został zrobiony na warsztacie podczas wyważania, latam z w/w pakietem i pakietem Tatu 3S 650 mAh 41 g. Zauważam pewną różnicę, ale loty jak wspomniałem, odbywały się przy silnym wietrze, także nie można wyciągnąć właściwych wniosków. Flo 4 masa do lotu ostatecznie zamyka się w granicach od 495 do 510 g co daje ok 14,5 g/dm^2. Napęd jest, powiedzmy, wystarczający. Zmieniłem łopatki z 8x4 na 7x4, grzało się wszystko

. Pułap 90 m /altimetr/ osiąga w ok 20 sek, mniejszy pakiet pozwala na 4 efektywne starty, większy na kilka więcej.
W obu modelach zwiększyłem wychylenia płyt hamulców aerodynamicznych. Po zmianie szybowce właściwie pionowo opadają, oczywiście odpowiednio podmiksowałem SW.
Na teraz tyle. Moim zdaniem, znów powiem nieskromnie, jest "system", który można rozwijać. Tym bardziej, że kadłub Flo 4 to ucięty kadłub Flo 3 i to zasadniczo jedyna różnica.
Mam nadzieję, że majówka rozpieści mnie bezwietrzną pogodą i będzie można próbować dalej, szczególnie FloRES 4.