Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 9 maja 2025, o 10:53

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
Modelarz
Awatar użytkownika

Super 8-). U mnie niestety jeszcze goły szkielet - ale do 1-go dnia wiosny pewnikiem będzie :D

Administrator
Awatar użytkownika

Dzisiaj Mewa wykonała swój pierwszy lot :D . Ale może po kolei.
Wyważenie według programu to około 138-158 mm od kn. Do pierwszych lotów przyjąłem wartość 130 mm. I tutaj pojawiły się problemy. Model ma dość długą kabinę, przód kadłuba, do tego mocno wysunięty silnik, podejrzewałem problem na tym etapie. I tak było. Mewa zasadniczo wyważała się idealnie ale bez pakietu. Nie było wyjścia, najmniejszy pakiet 3S jaki mam - 860 mAh waga ok 70 gram i 10 gram ołowiu w ogonie. Jest do przyjęcia. Do lotu wyszło 1070 gram, czyli około 30,5 g.dm^2. Wartości również do przyjęcia.
Pogoda taka sobie, ale nie padał deszcz, silne zamglenie, brak wiatru, ok jadę. spróbuję.
Pierwsze loty bez poprawek, nawet jednego kliknięcia trymerem. Napęd wystarczający, szybowiec zgrabnie nabierał wysokości. Lot swobodny bardzo przyjemny, reakcja na wychylenia sterów wystarczająca, co mnie bardzo ucieszyło, bo miałem duże wątpliwości czy sk będzie skuteczny. Nie wpada w korkociąg, po utracie prędkości pochyla przód z lekkim przechyłem na skrzydło, ogólnie łatwe do opanowania. Mewa lata prosto :D , z małą prędkością, bardzo przyjemnie wykonuje zakręty/krążenie, dość sprawnie rozpędza się na małych kątach. Lądowanie absolutnie banalnie proste. Osiągi zbliżone do Kosa.
Emocje opadły, model lata i to jest najważniejsze. Oczywiście jest kilka drobiazgów do poprawy, ale to już na spokojnie. Czekam na pogodę i dalsze loty, próby.
Nie mam zdjęć i filmu z lotniska, na pewno w najbliższym czasie to uzupełnię.
CDN

Załączniki:
DSCN6900.jpg
DSCN6900.jpg [ 176.81 KiB | Przeglądany 1053 razy ]

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

Ani słota ani plucha. O niskiej temperaturze nie wspomnę. Nie ma barier dla pasji :lol: . Model podoba mi się i to bardzo 8-) . Gratuluję modelu i jego oblotu. Tak trzymaj!

Pozdrawiam Mirek

Administrator
Awatar użytkownika

Pogoda nie jest odpowiednia na dalsze loty, jest czas aby dokonać poprawek po doświadczeniach pierwszych lotów i uzupełnić malowanie/oznakowanie.
Główne poprawki to:
- zwiększenie otworu na piastę śmigła w masce silnika o około 2 mm na średnicy
- przesunięcie do tyłu regulatora obrotów
- zmiana kąta zaklinowania statecznika poziomego za pomocą odpowiedniej podkładki z listwy sosnowej /zgodnie ze szkicem powyżej/
- ponowne wyważenie modelu, dodanie 5 gram balastu w ogonie
Teraz wyważa się na około 132/134 mm od kn. Według programu powinno być 138-154 mm od kn.
Pomalowałem maskę silnika na czarno, półmat, podobnie jak przód kadłuba. Mewa otrzymała odpowiedni zestaw naklejek. Dodatkowo zamówiłem zapasowy pakiet 3S 700 mAh o wadze 52 gramy. Waga pakietu z oblotu 71 gram. Liczę, że uda się jeszcze przesunąć sc trochę do tyłu, no zobaczymy.
No cóż, pakiety malutkie, jednak po pierwszych lotach jakoś nie wydawało mi się że mało polatałem "na śmigle". Może to z powodu pogody ;) . Tutaj nic nie poradzę. Może zastosowanie lżejszego i równie efektywnego napędu poprawiło by sytuację. Być może lżejsze wykonanie maski silnika, być może.....itd. Tragedii nie ma, ale jakoś balast w ogonie to nie "po kozacku" :lol: , zostaje jakiś niedosyt. Ci którzy budują "Mewę" lub będą budować, niech zwrócą uwagę na tą kwestię, może inaczej zaplanować montaż pakietu? No nie wiem.
Czekam na odpowiednią pogodę, tymczasem kilka zdjęć gotowego modelu.
CDN

Załączniki:
DSCN6901.jpg
DSCN6901.jpg [ 246.41 KiB | Przeglądany 997 razy ]
DSCN6902.jpg
DSCN6902.jpg [ 279.5 KiB | Przeglądany 997 razy ]
DSCN6903.jpg
DSCN6903.jpg [ 267.68 KiB | Przeglądany 997 razy ]
DSCN6904.jpg
DSCN6904.jpg [ 251.48 KiB | Przeglądany 997 razy ]

milo

Administrator
Awatar użytkownika

Lotów próbnych ciąg dalszy. Uzbrojony w dwa pakiety, wiaderko z ciężarkami i zestawem podkładek do statecznik wyruszyłem na lotnisko. To co przed lotami dzisiaj ustawiłem w domu, czyli SC na 135 mm od kn, 15 gram ołowiu w ogonie i podkładka pod poziom 4,5 mm po pierwszym locie poszło "do kosza". Długo by opisywać, ale po kilkunastu zmianach kąta poziomu, wyważenia Mewa zaczęła szybować tak jak mi odpowiada, jak mi się podoba. Na drugim pakiecie już można było w pełni cieszyć się widokiem modelu w powietrzu. Po powrocie do domu pomierzyłem wszystko. Ustawienia jakie teraz są w Mewie: SC 113-115 mm od kn, podkładka pod statecznikiem poziomym 2-2,5 mm.
Dość duża rozbieżność między wynikiem z programu a faktycznymi wartościami, ale oldki przyzwyczaiły mnie do takich problemów.
Najbardziej mnie cieszy brak balastu w ogonie :D , to zawsze jest wina projektującego/budującego model, to znak że coś było nie przemyślane, źle zaprojektowane. Tak myślę.
CDN

Załączniki:
DSCN6906.jpg
DSCN6906.jpg [ 218.93 KiB | Przeglądany 971 razy ]
DSCN6907.jpg
DSCN6907.jpg [ 76.28 KiB | Przeglądany 971 razy ]

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

Ale wiesz, że bez filmiku się nie liczy :) :D :lol: ;)

Administrator
Awatar użytkownika

Mamy i film :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa UTC+2godz.