Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 14 lut 2026, o 19:29

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: WS-39 "Sum"
Administrator
Awatar użytkownika

Model szybowca konstrukcji Marii Schwartz i Wiesława Schiera z 1950 roku "SUM". Jest to przedstawiciel bardzo popularnej wówczas klasy szybowców zboczowych "Harnaś". Plan został odtworzony z niewielkich planów z opisem zamieszczonych w "Przeglądzie Konstrukcji Modelarskich" z 1954 roku.
Wspólnie z Jankiem /Jony50/ , który zbudował jakiś czas temu w/w model viewtopic.php?f=87&t=2118 , postaraliśmy się moim zdaniem dość wiernie zrekonstruować bryłę szybowca. Niżej zamieszczone plany /pdf 1:1 format arkusza A1/ są narysowane "w kreskach", bez uwzględnienia przekrojów materiałów, wzniosów i przekroi powierzchni nośnych, w skali 1:1 modelu. Dwa ostatnie parametry są opisane na poniżej zamieszczonych skanach planów.
Jest to pierwszy etap rekonstrukcji. Janek swojego Suma powiększył x1,2, lata świetnie, wiele razy byłem świadkiem lotów szybowca. Jest plan aby opracować plany warsztatowe modelu, w wersji powiększonej - tak jak Sum Janka.
Mam nadzieję, że za kilka tygodni będę mógł opublikować plany wykonawcze WS-39 "Sum".

Załączniki:
WS39 SUM plan A1.pdf [52.63 KiB]
Pobrany 26 razy
SUM 2.jpg
SUM 2.jpg [ 198.32 KiB | Przeglądany 889 razy ]
SUM 3.jpg
SUM 3.jpg [ 72.35 KiB | Przeglądany 889 razy ]

milo

Tytuł: Re: WS-39 "Sum"
Modelarz
Awatar użytkownika

W Sumie bardzo ładny szybowiec :lol:

Modelarz
Awatar użytkownika

Czy rekonstrukcja będzie oparta na oryginalnych profilach ?
Jakie profile na stateczniku ?

Administrator
Awatar użytkownika

RobRoy pisze:
Czy rekonstrukcja będzie oparta na oryginalnych profilach

Tak. Profil nasady RAF32 który przechodzi w naca4409, a ten w naca0009, zgodnie z tym co jest na rysunku powyżej.
RobRoy pisze:
Jakie profile na stateczniku ?

Przyjąłem naca0009, aczkolwiek wydaje mi się że w oryginale był profil o mniejszej grubości, być może naca0008 lub naca0007.

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

Jeszce jedno pytanie - jak mam rozumieć : Profil nasady RAF32 który przechodzi w naca4409, a ten w naca0009,
Czy jest to skokowe przejście czy płynne?
Czy w pierwszej sekcji skrzydła - zaczyna się od RAF i płynnie przechodzi w Naca 4409( każde żeberko inne).... czy pierwsza sekcja RAF32 - druga Naca 4409....a trzecia Naca 009
W tych czasach kiedy był budowany ten model raczej trudno było im wykreślić osobno przejściowe profile - jedynie szlifując w bloczku, dzisiaj nie ma z tym problemu ...
....
Jeżeli chodzi o statecznik poziomy - tak mi się wydaje że prosi się o zrobienie w całości i sterowanie jak płytą ( kurcze nie wiem jak się to fachowo nazywa ) tylko nie bardzo widzę jak by to zrobić praktycznie ...

Administrator
Awatar użytkownika

RobRoy pisze:
Czy w pierwszej sekcji skrzydła - zaczyna się od RAF i płynnie przechodzi w Naca 4409( każde żeberko inne)

Tak, dokładnie, następne sekcje tak samo. Papa Schier dokładnie to pokazał i tłumaczył w swoich książkach.

RobRoy pisze:
Jeżeli chodzi o statecznik poziomy - tak mi się wydaje że prosi się o zrobienie w całości i sterowanie jak płytą ( kurcze nie wiem jak się to fachowo nazywa ) tylko nie bardzo widzę jak by to zrobić praktycznie ...

Taki poziomy nazywa się : "płytowy-pływający". Jeszcze nie wiem jak zrobię, ale na pewno będzie z podziałem na statecznik i ster, czyli klasycznie. Nadmieniam że w "Sumie" powiększonym statecznik poziomy to jest około 720 mm rozpiętości i 180 mm cięciwy w środku i ok 120 mm na końcu ;) .

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

milo pisze:
RobRoy pisze:
Czy w pierwszej sekcji skrzydła - zaczyna się od RAF i płynnie przechodzi w Naca 4409( każde żeberko inne)
......
....Nadmieniam że w "Sumie" powiększonym statecznik poziomy to jest około 720 mm rozpiętości i 180 mm cięciwy w środku i ok 120 mm na końcu ;) .

Faktycznie to .... kawał suma... ;-)
Podobne do Naca 008 ..... 9 są profile z serii HT 12...14, ich maksymalna grubość jest w odległości ok 20 % od natarcia - dlatego stery są lżejsze ale trudniej chyba zrobić. Jedyny plus to jedynie to że są sterowne przy małych prędkościach , nie mają "deadband... czy jakoś tak.

Modelik ciekawy ,z chęcią bym go wyfrezował , szkoda że u nas nikt nie holuje takie ustrojstwa. Górki odpowiedniej do lotów jeszcze nie znalazłem, Jestem bardzo ciekaw jak to ostatecznie wyjdzie.
Powodzenia

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.