Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 1 sie 2025, o 01:04

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Administrator
Awatar użytkownika

Jeżeli coś większego to może Jaskółka ;) . Mam dosyć dużo narysowane przy okazji Jaskółki easy, kadłub "makietowy" i rozpiętość ok 3,8 m. Przy tej rozpiętości dość dobrze wychodzi ;) . Choć przyznam, że szybowce z silnikiem mnie nie interesują i stąd te ograniczenie wielkości. Chodzi głównie o start. Zobaczymy czy Tukan pociągnie Pliszkę, moją :P .

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

milo pisze:
Choć przyznam, że szybowce z silnikiem mnie nie interesują i stąd te ograniczenie wielkości. Chodzi głównie o start. Zobaczymy czy Tukan pociągnie Pliszkę, moją :P .

Psze Pana nie wszyscy mają kolegów z holownikiem

Modelarz
Awatar użytkownika

milo pisze:
Jeżeli coś większego to może Jaskółka ;) . Mam dosyć dużo narysowane przy okazji Jaskółki easy, kadłub "makietowy" i rozpiętość ok 3,8 m. Przy tej rozpiętości dość dobrze wychodzi ;) . Choć przyznam, że szybowce z silnikiem mnie nie interesują i stąd te ograniczenie wielkości. Chodzi głównie o start. Zobaczymy czy Tukan pociągnie Pliszkę, moją :P .

Może być Jaskółka 8-) ale tego Tukan już nie pociągnie - chyba czeka Cię budowa większego/mocniejszego holownika :P

mgr pisze:

Heh, ja nie mam warunków na tak duże modele, ale nie mowie nie.
Jakbyś chciał się zaangażować i wskazać mi jakie przekroje materiałów itd, to może zimą... ale to na razie przyszłość ;)

Jeśli będę mógł w czymś pomóc to chętnie pomogę...chociaż moją "specjalizację" określiłbym jako optymalizacja współczesnych napędów elektrycznych w modelach RC ze szczególnym uwzględnieniem modeli szybowców :D - ( ale mi się tytuł walną :mrgreen: )
Przy pracy z Komarem korzystałem także z porad kilku kolegów modelarzy którzy na "drewniakach zęby zjedli".
Sam po wykonaniu swojego zestawu mam już dwa pomysły do wdrożenia w zestawie nr 2 który wykonuje kolega i ten zestaw będzie na pewno lepszy niż mój ;)
Tak czy siak ... chętnie pomogę z przyjemnością przy projekcie a przy oblocie obiecuję że nie wymięknę :mrgreen:

Administrator
Awatar użytkownika

Pozwoliłem sobie wydzielić ten wątek, bo jest ciekawy i trzeba by go rozwinąć, a także nie bardzo ma się do Zefira ;)
Reasumując, jeśli określimy co i jak ma wyglądać, nie widzę przeszkód z narysowaniem Pliszki lub Jaskółki w tym rozmiarze.
Zaznaczam tylko, że musiał by być chętny na budowę prototypu. Ja nie mam warunków na tak duży szybowiec.

Modelarz
Awatar użytkownika

milo pisze:
Jeżeli coś większego to może Jaskółka ;) . Mam dosyć dużo narysowane przy okazji Jaskółki easy, kadłub "makietowy" i rozpiętość ok 3,8 m.

hmmm no 3,8m to bym może dał radę :roll: no i mam już hamulce :lol:

Administrator
Awatar użytkownika

utopia pisze:
Psze Pana nie wszyscy mają kolegów z holownikiem

Zostałem źle zrozumiany, a może nieprecyzyjnie napisałem. "Tukan" holuje modele, nasze, w miarę solidnie. Pliszka, którą ja buduję ma być testem, czy da się wyholować coś większego "Tukanem" ;) . Ja na razie jestem dobrej myśli - mamy skład i chętnych do takiego latania, a Tukanik stoi zawsze gotowy do lotu w mojej piwnicy :) . Jak zwykle w takich sytuacjach problemem jest kworum na lotnisku. Nie mam problemu z budową większego szybowca, tylko po co ;) . Żeby stał i się kurzył? U nas płasko, także jedynym sposobem na wyniesienie szybowca w górę jest holownik, guma albo wyciągarka /mamy takową również/.

Torres pisze:
ale tego Tukan już nie pociągnie - chyba czeka Cię budowa większego/mocniejszego holownika

Masz rację, liczę się z tym. Tukan jest podatny na modyfikacje a w planach jest JAK-12.
Oczywiście można się łatwo zapętlić. Wiem i widziałem i nawet próbowałem, większe lata lepiej. Budowanie modeli " na szafę" to nie dla mnie. Zresztą, tak jak pisał Tomek, powoli i u mnie kończą się warunki do składowania modeli ;) ..... itp/itd.
Tak czy inaczej można pomyśleć o czymś większym. Zaproponowałem Jaskółkę bo po prostu trochę już nagryzmoliłem, nawet sporo ;) a i szybowiec piękny. No cóż, "warto rozmawiać", może coś się wykluje ciekawego.

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

Jedna Jaskółka jest przywracana do stanu lotnego. Może to jest argument właśnie za jej modelem.

Modelarz
Awatar użytkownika

Witam, co do chętnych na większy model a szczególnie model szybowca Jaskółka, to posiadam dobre konstrukcyjne plany tego modelu. Z chęcią się podzielę materiałem. Z góry zaznaczam, że nie prowadzę żadnych sprzedaży,coś za coś.
Sam pracuję nad modelem Zefir 4 (cale 4-y metry) i prace posuwają się powoli i tutaj muszę podziękować Tomkowi za rozpracowanie przekrojów kadłuba używając programu komputerowego co pozwoliło na dużą oszczędność czasu. Tomek posiada cały plan tego modelu a ja także z chęcią prześle pocztą elektroniczna.

Przyjemnych lotów Mirek.

Modelarz
Awatar użytkownika

Milo przepraszam bo jak zwykle napisałem skrótowo.
Miałem na myśli możliwość wykonania wersji moto bez masakrowania połowy wręg w wersji szybowcowej. Każdy szybowiec można wykonać w wersji moto ale czasem trzeba ostro ingerować w konstrukcję i wszystko staje się delikatne.

Modelarz
Awatar użytkownika

utopia pisze:
Miałem na myśli możliwość wykonania wersji moto bez masakrowania połowy wręg w wersji szybowcowej. Każdy szybowiec można wykonać w wersji moto ale czasem trzeba ostro ingerować w konstrukcję i wszystko staje się delikatne

I tu się z kolegą nie zgadzam, moim skromnym zdaniem, a takie wnioski na podstawie mojej Foki i Pliszki, wystarczy poluzować cztery śrubki (w Foce dwie) wyjąć motor i mamy normalny szybowiec. Oczywiście trzeba wstawić balast, wyczep itd.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.