Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 1 sie 2025, o 00:46

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
Modelarz
Awatar użytkownika

... w sensie, że można będzie dorzucić swoją cegiełkę, 5groszy lub 3grosze, jakiś CAD wkład w model, który ma szanse polecieć.
Do tej pory moje projekty CAD leciały zazwyczaj do RecycleBin.

Właśnie... - a przy okazji łyknąć trochę środowiska CAD'a
ps. noker ja też mam parę takich projektów gdzie im pomóc może tylko recyclebin :) -łącznie z tym piperem gdzie relacja jest na tym forum

Modelarz
Awatar użytkownika

No i fajnie, może jednak jakieś konkrety zamiast bic pianę ? :) Milo - wrzuć już jakąś propozycję, bo i tak nikt tego nie zrobi poza tobą, a będzie już baza do dalszej dyskusji :)

Co do CADa - to jestem za - sam skromnie coś rysuję sobie dzięki temu forum. Tylko z mojej strony taka uwaga - projektujmy pod piłkę włosową nie pod laser... Jaka różnica ? Pod laser można dać dużo wypustów, wiązań, które ciężko wykonać precyzyjnie piłką... (wiem że się da, ale ważmy nakład pracy)

Administrator
Awatar użytkownika

Czas na konkrety. Proponuję, jako bazę do dyskusji, szybowiec 40 bis mojej konstrukcji. Model ma 210cm rozpietości, profil S3021, kadłub konstrukcji tej "mojej", płaty styro+balsa. Szybowiec jest podatny na modyfikacje, przeróbki i zmiany. Trudno. Chciałem tego uniknąć , ale nie widzę innego wyjścia. Wiem, że będę posądzany o dyktatorstwo i takie tam, ale to jest tylko propozycja. Pare fotek z budowy, oczywiście technologia wykonanie płata do zmiany.

Załączniki:
P1050032.jpg
P1050032.jpg [ 68.73 KiB | Przeglądany 1186 razy ]
P1050024.jpg
P1050024.jpg [ 70.31 KiB | Przeglądany 1186 razy ]
P1050014.jpg
P1050014.jpg [ 95.6 KiB | Przeglądany 1186 razy ]

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

Ładny, może być bazą według mnie :)

Administrator
Awatar użytkownika

Sławek, zrób dział "Made in ADW" i ruszamy z projektem.

milo

Administrator
Awatar użytkownika

viewforum.php?f=61 nowy dział jest w w dziale Różne. Muszę poukładać trochę to forum ale to dopiero za jakiś czas.

Modelarz
Awatar użytkownika

milo pisze:
Model ma 210cm rozpietości, profil S3021, kadłub konstrukcji tej "mojej", płaty styro+balsa.

Jeżeli dobrze rozumiem to rdzeń płata styropian pokryty balsą. Ta metoda odpada bo nie każdy ma zrobioną wycinarkę do styropianu.
Kadłub ładny, co do skrzydeł na fotkach to powiedz mi dlaczego otwory na serwa są od góry?
Jeżeli ten kadłub to usterzenie zostaje T, czy przerabiamy na klasyczne?

Teraz parę słów do kolegów co piszą, że do projektu wspólnego się nie zabierają, bo uważają, że nie mają wystarczającej wiedzy.
Jeżeli Wy nie macie wiedzy, to ja nie wiem co to jest modelarstwo (może papu albo inne g...) za przeproszeniem.
Wiedzę mam małą w tej dziedzinie, ale chcę brać w tym udział, bo sądzę że się mogę sporo od innych nauczyć. Na pewno pomogę w projekcie, może nie tyle co inni ale jakiś wkład będę miał. Co do CADa to daję sobie radę - AutoCAD, Solid Edge, 2D i 3D wizualizacja złożeniówki itp.

Jak projekt będzie ukończony, to do budowy modelu przystąpią osoby, które będą chciały. Dobrze by było, aby te osoby które przystąpią do budowy szły w miarę równo z postępami prac, będzie nam łatwiej dyskutować o postępach i rozwiązaniach.

Administrator
Awatar użytkownika

Oczywiście płat - pisałem o tym - jego konstrukcja do zmiany na trdycyjną. Dlaczego otwory na serwa od góry? Tak jakoś sobie zrobiłem :oops: , ale oczywiście można i trzeba to zmienić. Kadłub tak, taki zostanie z takim układem usterzenia. Czytając wszystkie wypowiedzi, doszedłem do wniosku, że trzeba model troszeczke utrudnić, a i wygląd taki bardziej rasowy :) .
Wiem, że pisałem o takim a nie innym układzie, ale przekonał mnie Stan i paru kolegów. O reszcie będziemy rozmawiać w nowym mątku w nowym dziale.
Dzięki za chęć pomocy w projekcie, napewno się przyda. Czy ktoś jeszcze? :)

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

Zdzisiek19 - rozsądne słowa - w końcu ktoś :) cały czas dążymy do tego. Dajemy wędkę - kto bedzie chciał to połowi :) no dobra - czas się zabierać do pracy... Milo będziesz miał dużo roboty organizacyjnej z tym wątkiem :) :)

Na mnie możesz liczyć, ale to już wiesz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.