Nie wiem do końca jak chcesz wykonać konstrukcję skrzydła, ale jeśli chodzi o dźwigary, to im dalej odsunięte są od siebie - tym większa wytrzymałość. Poglądowo poniższy screen:
Załącznik:
00.jpg [ 50.46 KiB | Przeglądany 14170 razy ]
Niby dużej różnicy w odległości nie ma ale jeśli weźmiemy uwagę, gdzie przypada miejsce przyłożenia wypadkowej siły nośnej - według mnie jest to korzystniejsze. Oczywiście miejsce to zmienia się wraz ze zmianą kąta natarcia, ale dla lotu na małych kątach natarcia będzie to prawdą.
Jeśli masz jeden dźwigar (główny), a punkt przyłożenia siły nośnej (wypadkowej) leży daleko poza nim - pojawia się dodatkowo moment skręcający skrzydło (przy mniejszych wydłużeniach nie jest to aż tak widoczne jak przy dużych). Jeśli masz dwa dźwigary i ten pomocniczy "pociągnięty" jest do końca - nie ma już to aż takiego wpływu.
Jeśli chodzi o zdjęcia, to tak, są to skrzydła szybowca które wykonał kolega
milo. Nie różnią się zbytnio pod względem konstrukcyjnym od skrzydeł samolotowych (poza wydłużeniem, profilem). A zasady wytrzymałości są już te same
Może faktycznie, sugestia z mojej strony była zbyt pochopna (bez znajomości założeń konstrukcyjnych). Niemniej uważam, że skrzydła nie powinny być wykonane jak w modelu o małym wydłużeniu. Z tego co podałeś, przy prostokątnym płacie będziesz miał wydłużenie na poziomie 6. Jeśli zrobisz trapezowe skrzydła, to śmiało "wyciągniesz" ponad 7. Mniejsza końcówka skrzydła - mniejszy opór indukowany, mniejsze zapotrzebowanie na moc - można zastosować np. lżejszy akumulator. Lżejszy akumulator to znowu mniejsza masa samolotu. Mniejsza masa startowa pozwala na lżejsze wykonanie konstrukcji przy tej samej wytrzymałości. I tak w kółko
Gdybym budował model przeznaczony do długich i dalekich lotów, bliżej byłoby mu do motoszybowca niż do samolotu. W przypadku awarii/braku zasilnia silnika, masz większą doskonałość a co za tym idzie zasięg. Z drugiej jednak strony mamy mniejsze obciążenie więc np. większą podatność na warunki atmosferyczne
Tak jak pisałem wcześniej - to Twoje założenia i preferencje ma spełnić Twój model