Witam Was serdecznie.
Szybowiec Komar. Kto z miłośników polskich szybowców nie zna tej konstrukcji? Chyba niewielu. Legendarna konstrukcja Antoniego Kocjana. Człowiek legenda.
Kupiłem kiedyś Modelarza, w którym były właśnie plany tego szybowca. I przez bardzo długo chodził mi po głowie. Przymierzając się do jego budowy, rozrysowałem go, jak za dawnych czasów, ołówek i papier. Ale z chwilą, gdy zostałem tatą plany trafiły do szuflady. Niestety przy przeprowadzce do nowego mieszkania gdzieś się zawieruszyły i nigdy ich nie odnalazłem.
Ale na szczęście udało mi się wrocić do tego pomysłu po latach, ale tylko dzięki temu, że jedna z firm proponuje w swojej ofercie ten model w wersji kit. Wiem, brzmi to jak herezja, kit to nie to samo zbudować samemu. Ale dla mnie to zawsze coś.
W chwili obecnej Model jest już zbudowany i oblatany, ale z racji tego, że jest nadal niezbyt często spotykany na lotnikskach myślę, że warto podzielić się moją radością.
Mam nadzieję, że zainteresuję kolegów tym co zrobiłem.
Komar jest w rozmiarze 1/4 oryginału i zapraszam do oglądnięcia kilku zdjęć z budowy.
Tak wyglądał rysunek kadłuba:
Załącznik:
DSC06315.JPG [ 563.72 KiB | Przeglądany 10729 razy ]
cdn.