Chciałbym się z Wami podzielić paroma uwagami z dziesiejszych lotów, już na spokojnie.
Planowałem konkretnie oblatać model, dzisiaj, rzuty z ręki dają pewien obraz jak lata model, ale nie do końca. W fazie projektowania nic nie zmieniałem w stosunku do dostępnych szkiców-planów, tutaj pełna redukcja....powiedzmy

. Start z holu gumowego jest dość "brutalnym" stanem dla modelu, a szczególnie takiego jak CW-1 w moim wykonaniu. Miałem obawy, czy wytrzymają napędy linkowe sterów, czy stery wytrzymają - są dość wiotkie, czy uda mi się odpowiednio naciągnąć gumę.....okazało sie juz w czasie rzutów z ręki, że nie ma jak trzymać modelu do startu, a w przypadku holowania gumą, siły są dość duże. Pierwsze starty trym SW na 0, wysokości niewielkie, właściwie, wyczepienie i lądowanie "z prostej"....Po kilku próbach trym 6-7 na "ogon" i w górę. Model wychodził na pełną dlugość holu

. Bardzo stateczny, bardzo dobrze reguje na stery.....termika.....jest komin, idzie jak "gazeta" niesamowicie reaguje na kominy, krąży ciasno i nabiera pięknie wysokości.....jestem w szoku, a widok modelu w powietrzu, bezcenny

. Wszystko co do tej pory zaprojektowałem i zbudowałem, ma się nijak do tego jak lata CW-1

Oczywiście znalazłem sposób jak trzymać model do startu, ale nie pytajcie się jak to robię, ciężko wytłumaczyć

Jestem bardzo zadowolony z modelu, nie spodziwałem się , że tak będzie latał

zauroczył mnie jego wygląd w powietrzu i to jak lata. A świadkiem jest Karol....
Stema.....ponad 600 Mb filmu jest nagrane.....cierpliwości
Tomek.....dzięki

, tak szczerze mówiąc, lichutki jest ten MS 3-11 pod wiatr, ale SPRÓBUJEMY
Wszytkim dziekuję za gratulacje

.....to chyba pierwszy "staruch" zbudowany i oblatany na forum ADW

Jeszcze jeden wniosek, pewnie bardzo subiektywny.....można zbudować model-półmakietę szybowca w skali ok 1:7....rozpiętość ok 170 cm, która lata poprawnie i daje mnóstwo radochy na lotnisku i chyba o to tu chodzi