Temat budowy modelu tego szybowca długo odkładałem gdyż trudno jest zdobyć szczegółową dokumentację. Do tego szybowca mam ogromny sentyment gdyż właśnie od niego zaczęła się moja śmiertelna choroba zwana potocznie "aviomanią". Będąc małym szkrabem szybowiec dotykałem paluszkami i sadowiąc się na krzesełko marzyłem aby zostać pilotem.
Szybowiec oblatany 1947 roku był podstawowym szybowcem do szkolenia junaków w oddziałach SP. Jego podstawową zaletą to było wybaczanie błędów uczących się latać.
Tego szybowca nawet na siłę nie można było wprowadzić do korkociągu.
Mam abicję wykonać go makietowo w najdrobnieszych szczegółach. Bez pomocy kolegów nie dam rady gdyż mam poważne kłopoty z ustaleniem szczegółów olinowania.Czy któryś z kolegów mieszka w Krakowie? W muzeum wisi jeden egzemplarz i może ktoś mógłby wykonać foto olinowania. Nigdy w tym muzem nie byłem
(wstyd mi z tego powodu) i nie miałem okazji dokładnie sie przyjrzeć a foto w necie jest dość skromne.
Model będzie w skali 1:5. Rozpiętość 1800 mm, długość 1250 mm.Profil oryginalny samostateczny Peyret 16%.
Już trochę dłubać zacząłem. Niedługo coś wrzucę ze szczegółów.
Mirek
PS. Zdjęcie wykonane 21.08.1960 roku. Za sterami ABC-aka autor wątku.
Załącznik:
62cc007aa9bf64da.jpg [ 705.97 KiB | Przeglądany 20380 razy ]