Zabieram się za kolejny szybowiec konstrukcji Antoniego Kocjana. "Czajka II". Właściwie pomijałem go często w swoich planach, zbytnio mnie nie interesował. Jednak po przeczytaniu monografii "Czajki" autorstwa Tomasza Murawskiego i po wymianie maili z autorem, jak to powiedzieć, urzekł mnie ten szybowiec

. Doskonała dokumentacja zawarta w książce była przysłowiową kroplą przepełniającą dzban

. Taki projekt na długie jesienno zimowe wieczory.
Model będzie w skali 1:5. Projektowanie robię dość nietypowo, jak dla mnie. Otóż szybowiec rysuję w cadzie w skali 1:1 i zasadniczo korzystając tylko z wymiarów z monografii. Ogólnie pasuje wszystko dobrze, chociaż już parę błędów znalazłem, o czym skwapliwie poinformowałem Pana Tomasza

. Szybowiec będzie maksymalnie odwzorowany w stosunku do oryginału. Podobne materiały, wymiary - oczywiście niektóre muszą być zmienione pod kątem modelarskim. Profil płata z rodziny ms retro /seria 535 12%/. Profil usterzeń Got 444 lub 445 symetryczny. Aktualnie pracuję nad bazą do przeskalowania, została mi jeszcze kabinka.