Zainspirowany skrzydełkiem X8 EPO (obrazek
http://i01.i.aliimg.com/img/pb/239/332/ ... 39_946.jpg) postanowiłem kopiując co nieco kształtu i wymiarów zrobić swoje własne. Plan następujący:
- kadłub laminatowy (model 3D kadłuba i wyfrezowanie kopyta ze styroduru, następnie oblaminowanie tkaniną - jak będzie dobrze latać i będzie potrzeba to się będę bawił w formy)
- skrzydła konstrukcyjne
- winglety jeszcze nie wiem jakie, ale nie mam pomysłu na przejście - skrzydło winglet, więc temat otwarty.
Rozpiętość 2200 mm
Profil Zagi
Cięciwa przy kadłubie 442 mm
Cięciwa przy winglecie 180 mm
Na rysunku przedstawia się to w następujący sposób:
Załącznik:
sshot-96.png [ 14.55 KiB | Przeglądany 12448 razy ]
Jakieś tam pierwsze przymiarki do kształtu kadłuba robiłem, ale kadłub wychodzi ciut przypękaty. Będę musiał nad nim jeszcze trochę popracować. Obawiam się też że nie uda mi się kadłuba zrobić tylko z jednej bryły i trzeba będzie kombinować. Generalnie w modelowaniu 3D w TurboCadzie dopiero raczkuję i moja samonauka idzie raz szybciej - raz wolniej (muszę się nauczyć wyciągać przekroje z brył, dzielenie brył płaszczyznami na dwoje).
Skrzydła konstrukcji klasycznej, balsowej (balsosklejka) z sosnowymi dźwigarami, zakładane na rurę węglową wsuwaną w kieszenie (byćmoże wylaminowane z włókna szklanego, choć nie wykluczam aluminium). Krawędź natarcia z założenia ma nie być szlifowana. W żeberkach będą wpusty, w które będzie wchodzić balsowa listwa natarcia, a do niej będzie doklejony keson. Listwy wpływu jako takiej nie planuję, Żeberka zostaną przy końcówkach oklejone z dwóch stron balsą.
Winglety zapewne będą zrobione jako "podgięte przedłużenie" skrzydła, z opcją demontażu do transportu.
Kolejne etapy rysowania skrzydeł będę przedstawiał na forum, licząc na wytykanie błędów i podrzucanie pomysłów. Zamysł jest taki, żeby zaprojektować i zamówić wycinanie skrzydeł, a w międzyczasie pracować nad kadłubem.
Na start takie zagadnienie. Chciałbym aby cięciwa żeberka przy kadłubie i cięciwa żeberka przy winglecie leżały na wspólnej, poziomej płaszczyźnie (uprości to nieco projektowanie). W związku z tym górna powierzchnia skrzydła będzie miała niejako "wznios" ujemny, a dolna dodatni (widać to na "rzucie" skrzydełka od przodu). Czy taki kształt skrzydła może powodować jakieś niestabilności lub narowistości modelu?