mikrus193 pisze:
czy to normalne bo mnie się wydaje ze nie
Dlaczego wydaje Ci się że nie? Przy takim stwierdzeniu należy rozwinąć myśl i opisać swoje wątpliwości. To w którą stronę są słoje będzie determinowało większą wytrzymałość w danym kierunku. W mojej opinii przy wręgach nie ma to takiego znaczenia jak np. w przekładkach między dźwigarami. W samym locie siły działające na wręgi będą dalekie od granicznych. Przy wyborze kierunku słojów kierował bym się założeniem jak kadłub łatwiej się złamie - w pionie czy w poziomie. Jeśli jest wąski to wiadomo że mniejsza wytrzymałość będzie przy bocznym działaniu siły (zakładając np.pokrycie skorupowe, wręgi a pomijając jakieś wykonania nietypowe). Czyli wtedy lepiej dać wręgi ze słojami poziomo. Jeśli kadłub jest okrągły - możemy założyć sobie przy wykonywaniu w jaki sposób nasz model przywali w ziemię i odpowiednio ustawić wręgi

Tak naprawdę największe siły przenosi pokrycie zewnętrzne, podłużnice (najbardziej odsunięte od osi obojętnej) a nie same wręgi.
Oczywiście to mój punkt widzenia.
Jak masz problem to, jak pisałem, podeślij mi plik to postaram się przerobić Ci go.