RobRoy pisze:
Materiały egzotyczne są fajne ....ale kosztowne.
Nie do końca. Tzn fajne są ale czy drogie? Kupiłem formatkę 1220x2600 mm coś około z pocięciem na arkusiki za ok 190 zł. Zakup w Gdańskich Składach Drzewnych, chyba nie pomieszałem w nazwie. Z tego arkusza miałem cztery formatki 600x1000 i dwa około 600x500. Proszę przelicz sobie po cenach choćby w MMax. Sklejka jest dobra, szczególnie "pod laser", łatwo się obrabia, ma świetny troszeczkę vintage wygląd/fakturę. Waga to około 350 kg/m^3, czyli o połowę mniej niż brzozówka lotnicza i mniej niż topolowa... chyba. Dobrze trzyma wymiar/grubość, wahania to ok 0,1/0,2 mm w obie strony. Ma jednak jedną, moim zdaniem dość poważną wadę. Sklejka jest bardzo elastyczna. Wygina się wspaniale nie pęka, ale w przypadku wręg czy żeber nie jest to dobra cecha. Należy bardzo przemyślanie projektować struktury, w odpowiednich miejscach wzmacniać - szczególnie jak słoje są w poprzek elementu. Jednak w strukturze , powiedzmy 3D to już nabiera swoistej sztywności.
RobRoy pisze:
Są koledzy którzy budują tylko ze sklejki #3 topolowej
O sklejkach mogę dużo napisać, szczególnie w kontekście wycinania na ploterze laserowym.
Kiedyś topolowe były dobre, teraz jakość jest najdelikatniej mówiąc, słaba. Kupiłem onegdaj trzy arkusze topolówki w jednym z wiodących sklepów modelarskich, miała być 3 mm, było od 3,4 do 3,8 mm. W cadzie 0,2 mm to kosmos, zrobiłem kilka projektów pod tą grubość i poszła. Ale gorsza była inna wada. Puste przestrzenie między warstwami forniru / teraz każdy arkusz sklejki prześwietlam mocną żarówką i zaznaczam markerem puste miejsca, jeżeli są/, jakieś bardzo źle reagujące na promień lasera kawałki drewna, opiłki metalu, podobno, tak mi powiedział Pan Laser przy odbiorze wycinanek. Osobiście odradzam, aczkolwiek od kilku modeli zaopatruję się w :
https://sklejkadolasera.com.pl/Bardzo dobre ceny, świetna jakość i możliwość zamówienia odpowiednich formatek. Tam kupuję topolówkę, bez uwag. Uprzedzam, że mają dość drogą cenę za przesyłkę, coś ok 30 zł, także lepiej nabrać dużo materiału

.
RobRoy pisze:
tylko najbardziej obciążone elementy - z brzozowej
Tak, słuszne i logiczne. Unikam sklejki 3 mm lotniczej brzozowej ze względu na trudności w cięciu, używam Panamy
https://modelemax.pl/pl/sklejka-lotnicz ... -mm-panama. Jest lżejsza od lotniczej, może trochę mniej wytrzymała, ale dobrze się pali i jest tania. Ostatnio jej jakość obniżyła się, dlatego większość sklejek 3 mm kupuję w w/w sklepie.
RobRoy pisze:
ażurować do granic wytrzymałości ....
Ażury są fajne, dobrze wyglądają na zdjęciach w internecie, należy jednak precyzyjnie to przemyśleć, dobrze zaplanować. Oczywiście to jest dobry kierunek dający duże zyski w wadze, ale co za tym idzie wzrastają koszty cięcia - dodam że jedna minuta cięcia laserem to ok 3 zł, tyle płacę.
Postarałem się opisać moje doświadczenia, zasadniczo praktyczne w temacie sklejek i ich wykorzystania w modelarstwie.
Dodam tylko że z Ceiby powstało kilka modeli np : Mewa 1939, druga wersja Kalisza, Tukan w wersji spalinowej.