Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 14 lut 2026, o 18:19

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
Administrator
Awatar użytkownika

Cad to cad, wszystkie elementy naszych Tukanów są wymienne. Kwestią czasu było tylko założenie Tomka płatów do mojego i tak dzisiaj zrobiłem :P . Pomimo, że mój jest cięższy, na Clarku wyraźnie prędkości zmniejszyły się a co za tym idzie pilotaż przyjemniejszy. Lądowanie bajka, można na celność latać :D . Nic nie zmieniałem w ustawieniach, ot takie sobie projektowanie ;) i budowanie. Rysuje się już mały system model-wersja-zastosowanie. Zobaczymy co "pokaże" Ritz i robimy zestaw ;) .
Na zdjęciach Tukan przed lotami.

Załączniki:
DSCN6366.jpg
DSCN6366.jpg [ 208.13 KiB | Przeglądany 14677 razy ]
DSCN6367.jpg
DSCN6367.jpg [ 265.5 KiB | Przeglądany 14677 razy ]

milo

Administrator
Awatar użytkownika

Zaczynam budowę trzeciej wersji płata dla Tukana Bis. Po analizie eksploatacyjnej dotychczasowych wersji wprowadziliśmy kilka zmian. Najważniejszą jest zmiana profilu skrzydeł na Ritz 3-30-12. Polecił nam go kolega budujący makiety. Po za tym lotka nie kończy się na końcówce płata, zostawiliśmy kilka centymetrów pełnego skrzydła, a do ostatniego żeberka będzie przykręcona płyta ze sklejki 3 mm, lekko powiększona. To ze względu na częste uszkodzenia lotki i końcówki skrzydła podczas lądowań i w transporcie. Zmniejszyliśmy też przekrój listw dźwigara na 8x2. To najważniejsze zmiany. Zasadniczo budowa wygląda tak samo jak poprzednich wersji, także następnym wpisem będzie pokazanie gotowego skrzydła, prawdopodobnie.
CDN

Załączniki:
DSCN6368.jpg
DSCN6368.jpg [ 127.08 KiB | Przeglądany 14428 razy ]
DSCN6369.jpg
DSCN6369.jpg [ 189.96 KiB | Przeglądany 14428 razy ]

milo

Administrator
Awatar użytkownika

Budowa nowych skrzydeł na profilu Ritz zakończona. Dzisiaj model zostanie oblatany.
Waga poszczególnych kompletów płatów:
-profil naca 2412 560 gram
-profil Clark 590 gram
-profil Ritz 570 gram
Różnice małe, teraz zobaczymy jak Tukan lata na tym ostatnim.
Poniżej zdjęcia gotowego modelu, po podłączeniu i regulacji lotek. Uprzedzając uwagi, na skrzydłach pojawią się jakieś elementy barwne, pewnie czarne ;) , ale to później.

Załączniki:
DSCN6387.jpg
DSCN6387.jpg [ 254.79 KiB | Przeglądany 14179 razy ]
DSCN6388.jpg
DSCN6388.jpg [ 262.6 KiB | Przeglądany 14179 razy ]

milo

Administrator
Awatar użytkownika

Wczoraj popołudniu oblatałem Tukana z płatami z profilem Ritz. Wrażenia? Lata podobnie do wersji z clarkiem, wyraźnie mniejsza prędkość minimalna, bardzo przyjemny pilotaż. Nieco lepiej radzi sobie z wiatrem. Model ze skrzydłami na tym profilu nie ma tendencji po zmniejszeniu prędkości do walenia się na skrzydło, Z tych powodów start i lądowanie łatwe i bezproblemowe. Można też pokręcić akrobację. Miks klapolotek wyraźnie zwiększa prędkość opadania, lądowanie łatwiej zaplanować i wydatnie skrócić. Jeżeli miałbym pokusić się o ranking wersji Tukana w kontekście łatwości i przyjemności pilotażu to na pierwszym miejscu jest wersja z profilem Clark, prawie ex aequo z profilem Ritz, i zdecydowanie najmniej przyjemny wręcz wredny ;) profil naca2412.
Lotki napędzane serwami Dualsky AS82mg.
Jest co testować i próbować. Myślę, że niebawem opracujemy i zaczniemy budowę wersji , powiedzmy "seryjnej" ;) z myślą o zestawie.

milo

Administrator
Awatar użytkownika

Dziś odbył się mój dziewiczy lot mojego Tukana bis na CLARK-u.
Tj. w końcu zebrałem się na odwagę i osobiście polatałem modelem.

Przygotowywałem się do tego od początku sezonu, przede wszystkim więcej latając, niż 3 razy do roku :lol:
Odkurzyłem także symulator i polatałem w nim samolotami...

Dziś, szybka decyzja, zapakowałem modele i pojechałem do Elbląga.
Na miejscu spotkałem się z milo, po rozgrzewce Kobuzem odbyłem lot Tukanem.

Nie wiem czy po prostu dobrze się przygotowałem, czy zwyczajnie strach ma wielkie oczy ;)
Po pierwszym locie aż sam sobie się dziwiłem czego tak z tym zwlekałem... Chyba to te wspomnienie ubicia Tukana pierwszej generacji :oops: :roll:
W każdym bądź razie Tbis na CLARK-u, jest super. Zero problemów ze startem, zero problemów z zakrętami, zero problemów z lądowaniem.
Oczywiście nie zawsze trafiłem gdzie chciałem, to kwestia wprawy ;) ale model ani razu mnie nie zestresował, nie zaskoczył ani nie zrobił niczego dziwnego.
To ogromy plus.

Na koniec wykonałem nawet 3 hole. 8-) Holowałem Kobuza milo 8-)

Administrator
Awatar użytkownika

Kolejna wersja Bis-a. Postanowiłem odchudzić model, w tym celu któregoś wieczoru przerobiłem formatki wersji którą budował Tomek - z ażurowanym kadłubem. Został mi jeszcze arkusz sklejki Ceiba, także dopasowałem elementy pod w/w materiał. Przypomnę tylko, że Ceiba jest o połowę lżejsza od dostępnych sklejek /brzozowa, topolowa/. Wczoraj odebrałem wycięte części. Główne nośne wręgi są zrobione ze sklejki Panama 3mm. Będę budował tylko kadłub i statecznik pionowy, reszta ze "starego Tukana bis" ;) .

Załączniki:
DSCN7094.jpg
DSCN7094.jpg [ 186.87 KiB | Przeglądany 1020 razy ]
DSCN7095.jpg
DSCN7095.jpg [ 194.94 KiB | Przeglądany 1020 razy ]

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

Wydaje mi się że co nieco można jeszcze urwać z tego ogona bez straty sztywności.
Materiały egzotyczne są fajne ....ale kosztowne.
Są koledzy którzy budują tylko ze sklejki #3 topolowej ( 42% lżejszej od brzozowej), tylko najbardziej obciążone elementy - z brzozowej .... i fajnie im to wychodzi. Może to jest kierunek - ażurować do granic wytrzymałości .... .
Są oczywiście elementy w których trudno zastąpić balsę ( krawędź natarcia , spływ....)....ale reszta to kwestia ...prób ...optymalizacji ...kompromisów.
Nie budujemy modeli zawodniczych ....
Zawsze jak myślę o kratownicy , przypominają mi się konstrukcje mostów nitowanych. To był majstersztyk. Stoją do dzisiaj.
To technologia przebrzmiała , ale .... warto się im przyjrzeć....
Prowadzący ten portal ...to elita... a od elity ...............

Administrator
Awatar użytkownika

RobRoy pisze:
Materiały egzotyczne są fajne ....ale kosztowne.

Nie do końca. Tzn fajne są ale czy drogie? Kupiłem formatkę 1220x2600 mm coś około z pocięciem na arkusiki za ok 190 zł. Zakup w Gdańskich Składach Drzewnych, chyba nie pomieszałem w nazwie. Z tego arkusza miałem cztery formatki 600x1000 i dwa około 600x500. Proszę przelicz sobie po cenach choćby w MMax. Sklejka jest dobra, szczególnie "pod laser", łatwo się obrabia, ma świetny troszeczkę vintage wygląd/fakturę. Waga to około 350 kg/m^3, czyli o połowę mniej niż brzozówka lotnicza i mniej niż topolowa... chyba. Dobrze trzyma wymiar/grubość, wahania to ok 0,1/0,2 mm w obie strony. Ma jednak jedną, moim zdaniem dość poważną wadę. Sklejka jest bardzo elastyczna. Wygina się wspaniale nie pęka, ale w przypadku wręg czy żeber nie jest to dobra cecha. Należy bardzo przemyślanie projektować struktury, w odpowiednich miejscach wzmacniać - szczególnie jak słoje są w poprzek elementu. Jednak w strukturze , powiedzmy 3D to już nabiera swoistej sztywności.
RobRoy pisze:
Są koledzy którzy budują tylko ze sklejki #3 topolowej

O sklejkach mogę dużo napisać, szczególnie w kontekście wycinania na ploterze laserowym.
Kiedyś topolowe były dobre, teraz jakość jest najdelikatniej mówiąc, słaba. Kupiłem onegdaj trzy arkusze topolówki w jednym z wiodących sklepów modelarskich, miała być 3 mm, było od 3,4 do 3,8 mm. W cadzie 0,2 mm to kosmos, zrobiłem kilka projektów pod tą grubość i poszła. Ale gorsza była inna wada. Puste przestrzenie między warstwami forniru / teraz każdy arkusz sklejki prześwietlam mocną żarówką i zaznaczam markerem puste miejsca, jeżeli są/, jakieś bardzo źle reagujące na promień lasera kawałki drewna, opiłki metalu, podobno, tak mi powiedział Pan Laser przy odbiorze wycinanek. Osobiście odradzam, aczkolwiek od kilku modeli zaopatruję się w :
https://sklejkadolasera.com.pl/
Bardzo dobre ceny, świetna jakość i możliwość zamówienia odpowiednich formatek. Tam kupuję topolówkę, bez uwag. Uprzedzam, że mają dość drogą cenę za przesyłkę, coś ok 30 zł, także lepiej nabrać dużo materiału :lol: .
RobRoy pisze:
tylko najbardziej obciążone elementy - z brzozowej

Tak, słuszne i logiczne. Unikam sklejki 3 mm lotniczej brzozowej ze względu na trudności w cięciu, używam Panamy
https://modelemax.pl/pl/sklejka-lotnicz ... -mm-panama. Jest lżejsza od lotniczej, może trochę mniej wytrzymała, ale dobrze się pali i jest tania. Ostatnio jej jakość obniżyła się, dlatego większość sklejek 3 mm kupuję w w/w sklepie.
RobRoy pisze:
ażurować do granic wytrzymałości ....

Ażury są fajne, dobrze wyglądają na zdjęciach w internecie, należy jednak precyzyjnie to przemyśleć, dobrze zaplanować. Oczywiście to jest dobry kierunek dający duże zyski w wadze, ale co za tym idzie wzrastają koszty cięcia - dodam że jedna minuta cięcia laserem to ok 3 zł, tyle płacę.
Postarałem się opisać moje doświadczenia, zasadniczo praktyczne w temacie sklejek i ich wykorzystania w modelarstwie.
Dodam tylko że z Ceiby powstało kilka modeli np : Mewa 1939, druga wersja Kalisza, Tukan w wersji spalinowej.

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

Miałem wątpliwości czy pisać to co napisałem...ale nie żałuje. Dobrze że cię podpuściłem i ....sypnąłeś wykładem nt. sklejek.
Ja nie ma takiego doświadczenia, dlatego słucham każdego ... a potem staram się to uśrednić, zweryfikować.
Co do kosztów cięcia - nie mam takich problemów - tnę sobie sam , po to zbudowałem sobie ploter termiczny , a teraz frezarkę cnc (ploter) do sklejki.... chociaż prawdę mówiąc nie buduje wiele, ale głownie swoje konstrukcje a te zajmują dużo czasu zwłaszcza jak się dopiero uczy to robić ... .
Pewnie za te kasę kupił bym kilka , kilkanaście tartaków do budowy, i nie jest to ekonomiczne rozwiązanie problemów modelarskich, ale za to mam komfort że robię co chcę i kiedy chcę. Zdaje sobie sprawę ze nie każdy ma miejsce i możliwość trzymania takich maszyn.

Co do cen sklejek - faktycznie podałeś dobre ceny. Ja ostatnio zaopatrywałem się w sklejkę topolową i brzozową w Betuli ( https://sklejka-krakow.pl/?srsltid=AfmB ... 8T6iXh9S0f) . Najcieńsza sklejka to niestety #3, Są tam też sklejki egzotyczne - ale nie znam opinii o nich więc sobie darowałem. można zamówić własne formatki , albo wybrać z szerokiej oferty. W razie zamówienia prosić o sklejkę 3.0 (zero)- na modele. Taką uwagę usłyszałem od właściciela.
Przepraszam za tak długą uwagę - ale może się kto komuś przyda, albo sprawdzicie ceny i wyjdzie na to że faktycznie tam gdzie się zaopatrujecie jest najtaniej.

Administrator
Awatar użytkownika

Kadłub sklejony, oczywiście zostało jeszcze do przyklejenia kilka ważnych detali, ale bryła już jest. Pomijam tutaj ogrom szlifowania wszystkiego :? . Wprowadziłem kilka zmian w stosunku do wcześniejszych egzemplarzy, wynikających głównie z dość intensywnej eksploatacji. Wzmocniłem ster kierunku, będzie łatwiejszy dostęp do wręgi silnikowej od wewnątrz. Cały zespół kółka ogonowego wykonałem samodzielnie - dziękuję Jankowi za wytoczenie kilku pierdółek :D - jest to kopia zakupionego w sklepie.
CDN

Załączniki:
DSCN7100.jpg
DSCN7100.jpg [ 147.64 KiB | Przeglądany 482 razy ]
DSCN7101.jpg
DSCN7101.jpg [ 150.51 KiB | Przeglądany 482 razy ]
DSCN7102.jpg
DSCN7102.jpg [ 150.01 KiB | Przeglądany 482 razy ]

milo

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa UTC+2godz.