Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 23 lip 2026, o 23:25

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
Administrator
Awatar użytkownika

Pisałem w innym wątku o rozbiciu Jaka. Został mi po nim zespół napędowy. Szybka analiza masowa. W Tukanie silnik /312 g/, pakiet 4S /470 g/ plus balast 250 g co daje około 1030 g. Napęd z Jaka to odpowiednio 420 g /silnik/, 680 g /pakiet 6S/ czyli 1100 g. Różnica 70 g, decyzja szybka i oczywista: przekładam. Dodatkowo wymieniłem koła podwozia głównego - zysk około 30 g. No prawie się bilansuje. W niecałe dwie godziny zmieniłem napęd, sprawdzenie wyważenia, tutaj po przesunięciu pakietu do tyłu, poszło bez problemów. Jak do lotu ważył ok 4400 g, Tukan 3200 g. Przy tej samej powierzchni nośnej obciążenie mniejsze co delikatnie mnie ucieszyło. Śmigło z napędu Tukana /14x10/, pakiet na full i na lotnisko, był już wieczór.
Oblot zasadniczo bez problemu, stabilny start, lot poziomy na 1/2 drążka gazu, lądowanie jak to Tukan mnie przyzwyczaił, pod kontrolą i łatwe. Jednak dynamika lotu na silniku słaba. Wymieniłem śmigło, założyłem od Jaka /17x10/ no i się zaczęło :D . Starty na pół gazu, lot poziomy trochę mniej..... dynamika jak w jaczku do tego pełna kontrola. Wyssałem pakiet do końca, nie wiem ile lotów zrobiłem. Jest dobrze. Można próbować holowania. Troszeczkę nienaturalnie wygląda teraz model, olbrzymie śmigło a jego końcówka blisko murawy lotniska - jakieś 2/3 cm - trzeba uważać przy kołowaniu no i oczywiście przy starcie i lądowaniu.
"Przeszczep" się chyba udał, zobaczymy po pierwszych holach.

Załączniki:
DSCN7154.jpg
DSCN7154.jpg [ 266.33 KiB | Przeglądany 63 razy ]
DSCN7155.jpg
DSCN7155.jpg [ 259.9 KiB | Przeglądany 63 razy ]

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

Może przedłużyć podwozie o 4 cm? Jednak trzeba byłoby trochę podnieść "dupkę". ;)

Pozdrawiam Mirek

Modelarz
Awatar użytkownika

A może śmigło trójłopatowe ...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa UTC+2godz.