Tukan ma za sobą dość intensywne próby w locie. Przyszedł czas na pierwsze wstępne podsumowanie.
Moim subiektywnym zdaniem model jest prosty w pilotażu, starty i lądowania nie sprawiają problemu a sterowane tylne koło wydatnie je ułatwia. Zespół napędowy jest wystarczający i pozwala na ok 30 min latania w trybie : start - lot po kręgu - lądowanie. Duży zakres prędkości pozwala na stabilne i dość precyzyjne podejście do lądowania a i akrobacja wydaje się być jego żywiołem

.
W czasie dotychczasowej eksploatacji wyszły jednak pewne błędy jakie popełniłem w trakcie projektowania. Po jednym z lądowań, w czasie kołowania odpadło podwozie główne

. Cała podstawa pod mocowanie podwozia oderwała się od konstrukcji kadłuba. Zemściło się byle jakie wykonanie tego fragmentu kadłuba. Podstawa była słabo związana ze strukturą reszty modelu. Aktualnie poprawiam ten szczegół - zdjęcie poniżej. Nie bardzo jestem też zadowolony z goleni podwozia. Moim zdaniem nie jest z duralu..... w czasie eksploatacji uległo one wygięciu. Drugim mankamentem jest mocowanie poziomego, do statecznika pionowego. Pomimo dwóch łączników z pręta węglowego - statecznik jest przyklejony na stałe - dość łatwo naruszyć połączenie, najczęściej w czasie transportu. Kolejnym błędem popełnionym w czasie projektowanie jest zbyt wiotka struktura przedniej części kadłuba. Wzmocniłem ją przy okazji naprawy podwozia. Dało się się zauważyć jaki wpływ wywiera na ten fragment silnik na maksymalnych obrotach. O swoich perypetiach z regulatorem już pisałem.... wymiana na nowy, inny i odpowiednio zaprogramowany, pozwala się teraz cieszyć w pełni lataniem modelem. Niestety "stary" nie reaguje na kartę programującą, a podobno jest kompatybilna

.
Pierwszy etap prób za mną. Stwierdzone usterki/błędy nie dyskwalifikują Tukana, pozwolą na udoskonalenie następnej wersji, którą mam nadzieję zbudować

. Pozostaje jeszcze jedna niewiadoma, jak będzie z holowaniem, ale to już na wiosnę

.