W pierwszym założeniu miał być to "prosty projekt" bez żadnych komplikacji - trochę się rozpędziłem.
Niestety przez dzielony statecznik przybędzie trochę gram... ale w przypadku uszkodzenia statecznika będzie możliwa bezproblemowa wymiana na nowy. W tak małym modelu na dobrą sprawę wystarczył by statecznik płaski - i to jest optymalne rozwiązanie pod względem wagi.
Dzisiaj dopracowałem całą konstrukcję elipsy starając się odchudzić ją na maxa (może to syzyfowa praca bo to tylko balsa ale zawsze coś a przy okazji fajna zabawa z 3d)
Elipsa będzie złożona z dwóch części konstrukcyjnych (dolna zielona z łącznikiem- czerwony gdzie elementy są ustawione równolegle do boków kadłuba oraz górna niebieski, fioletowy, pomarańczowy, żółty - żółty element przylegający od góry do pozostałych z fyfrezowanym profilem na łączenie statecznika pionowego) - jeśli chodzi o konstrukcję elipsy jest to już chyba wersja ostateczna, ewentualnie mogą pojawić się małe zmiany (i się pojawią) do zamontowania statecznika pionowego.
Przy okazji ukończyłem projekt całego statecznika. Ster według zaleceń Sławka powiększyłem.

Przy okazji wrzucę screeny modelu ze zmienionymi skrzydłami i sterami.

skrzydełka nadal wydają się trochę małe