Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 29 cze 2025, o 21:01

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Extra 300
Dzięki Sławku za informację - zatem zastosuję 10mm
Kolejne dylematy... chcę wykonać stateczniki na profilu naca0009 i się zaczynają schody.
Pionowy - montowany na stałe (po oklejeniu modelu) Aby było ładne przejście wymyśliłem sobie wpusty na profil statecznika w tylnej części elipsy kadłuba)
Poziomy - dzielony na rurze w sumie problemu by nie było jak był by na poziomie płaszczyzny - ale wypada w sam raz na elipsie... postanowiłem więc wykonać wpusty w elipsie na profil statecznika (statecznik zagłębia się w elipsie w osi modelu będzie 5mm wypust na ograniczenie głębokości - nie ujęte jeszcze na screenach). - w czym problem jak to przytwierdzić na stałe? Na szybko wpadł mi jeden pomysł - żebra na wysokości przekroju kadłuba (tam gdzie są płaszczyzny) z wypustami i przykręcany na dwie śruby do boków/// pytanie czy coś takiego zda egzamin ?
Ewentualnie jakiś inne rozwiązanie ?
sk - na linkach
sw - jedno serwo na ster lewy i prawy

Cała tylna część elipsy kadłuba wykonana z kilku elementów balsowych sklejonych w całość, następnie "wystruganych"...
Obrazek
Obrazek

Administrator
Awatar użytkownika

Chyba sobie tym dzielonym statecznikiem strzeliłeś w kolano. Ja osobiście bym odpuścił ale może nie masz innego wyjścia i musisz tak zrobić. Szczerze to nie wiem co Ci doradzić w tak małym modelu. Być może odpuściłbym wcięcia i w ich miejscu zrobił otwór na łącznik a na elipsie dokleił żeberka z miękkiej balsy 6mm a potem oszlifował do pionu tak żeby były równolegle do pionowych boczków kadłuba i się z nim licowały. Jedyny mankament to jest taki że stateczniki byłyby ścięte deko ku przodowi. Chodzi o żebro przykadłubowe. Plus jest taki że jak byś na tym żeberku narysował wypusty na śrubki to mógłbyś wkręcać śruby w boczki kadłuba.

Chyba mam pomysł... jak jutro czas pozwoli wrzucę fotki.
(statecznik dzielony, boki elipsy wyfrezowane na plotku w 3d w całości z wyprofilowanym profilem oraz otworem, pierwsze żebro statecznika z wypustami do przykręcenia do boków)
Sławku w przypadku statecznika z jednej części to pozostaje osadzenie go na stałe? (chyba, że gdzieś udało by się nabyć zawiasy rozdzielane - miałem kiedyś takie ale duże)

Administrator
Awatar użytkownika

Dokładnie o to mi chodziło ze zrobieniem żeberek szczątkowych przyklejonych do garba.

ręcznie dopasowywać... ochhhh.... - do zrobienia ale trzeba iść na łątwiznę... zdruga opcja to nadbudówka elipsy z klocków tak jak na screenach ale spuszczone grube "żebro" balsowe z otworami na łączenie (i ręcznie dopasować skosy na nim i ścięcie do płaszczyzn boków) - odpada obróbka w 3d która trwała by 2h/ 1szt
- i chyba tak zrobię.
Z tym strzałem w kolano to, że tak powiem chyba miałeś w przenośni rację (cały dzień kuśtykam) po wczorajszej wywrotce...

Dopracowałem trochę całą "konstrukcję" tylnej elipsy oraz powstały stateczniki.
Druga wersja mocowania stateczników:
Obrazek
W otwory na elipsie wklejone grube żebro oraz zeszlifowane do płaszczyzny boków. Do tego stateczniki przykręcane bezpośrednio do boku (co za tym idzie zmienione położenie serw)... To grube żeberko trochę mnie przeraziło.

Kolejna zmiana elementy balsowe wchodzące w skład elipsy tylnej posklejane ze sobą równolegle do płaszczyzny boku (nie do osi jak we wcześniejszej wersji). Pierwsze okleina z wyfrezowanym rowkiem w kształcie profilu w miejscu styczności na głęgokość balsosklejki.
Statecznik mocowany tak samo do boków, ale pióra nie będą widoczne po dokręceniu.
Takie rozwiązanie wymusiło zmianę pozycji statecznika. Statecznik został obniżony o 3mm oraz lekko przesunięty do przodu ok. 2,5mm.

Nie wiem czy będzie to dobre rozwiązanie, ale w porównaniu do pierwszego dużo łatwiej będzie można wyprofilować tył elipsy oraz okleić go. (nie ma wypukłego elementu statecznika).
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Administrator
Awatar użytkownika

No o takie coś właśnie mi chodziło.

Modelarz
Awatar użytkownika

Witam
Śledzę wątek od samego początku. Ciekawie to wszystko wygląda w rzutach 3D. Podobnie jak Sławek uważam, że dzielony statecznik poziomy w tak małym modelu to raczej "zbytek". Z jednej strony dążenie do skonstruowania i zrobienia lekkiej konstrukcji całości, a z drugiej strony dokładanie ciężaru i komplikacja rozwiązań. Niemniej życzę powodzenia :) w dalszym konstruowaniu-rysowaniu i w efekcie zbudowaniu modelu w realu.

Modelarz
Awatar użytkownika

Michał,

Co do drugiej wersji mocowania stateczników, genialnie prostei i zarazem fantastyczne rozwiązanie, nawet nie wiesz ile nad tym się zastanawiałem wielkie dzięki!!!!!

W pierwszym założeniu miał być to "prosty projekt" bez żadnych komplikacji - trochę się rozpędziłem.
Niestety przez dzielony statecznik przybędzie trochę gram... ale w przypadku uszkodzenia statecznika będzie możliwa bezproblemowa wymiana na nowy. W tak małym modelu na dobrą sprawę wystarczył by statecznik płaski - i to jest optymalne rozwiązanie pod względem wagi.

Dzisiaj dopracowałem całą konstrukcję elipsy starając się odchudzić ją na maxa (może to syzyfowa praca bo to tylko balsa ale zawsze coś a przy okazji fajna zabawa z 3d)
Elipsa będzie złożona z dwóch części konstrukcyjnych (dolna zielona z łącznikiem- czerwony gdzie elementy są ustawione równolegle do boków kadłuba oraz górna niebieski, fioletowy, pomarańczowy, żółty - żółty element przylegający od góry do pozostałych z fyfrezowanym profilem na łączenie statecznika pionowego) - jeśli chodzi o konstrukcję elipsy jest to już chyba wersja ostateczna, ewentualnie mogą pojawić się małe zmiany (i się pojawią) do zamontowania statecznika pionowego.
Przy okazji ukończyłem projekt całego statecznika. Ster według zaleceń Sławka powiększyłem.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przy okazji wrzucę screeny modelu ze zmienionymi skrzydłami i sterami.
Obrazek
skrzydełka nadal wydają się trochę małe :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.