c.d. skrzydeł.
Całość konstrukcji przyłożyłem do kadłuba i wsunąłem na bagnet, żeby sprawdzić, czy wszystko ładnie pasuje - a szczególnie kąt pierwszego żebra.
Teraz zakropliłem jego główne połączenia z konstrukcją, żeby się nic nie przesuwało.
Załącznik:
200.JPG [ 493.33 KiB | Przeglądany 7240 razy ]
Następnie przyłożyłem i przykleiłem pokrycie lotki z jednej strony.
Ponacinałem nóżki w połowie - jak widać jedna nóżka ma za zadanie spozycjonowanie skrzydła zarówno przed, jak i po odcięciu lotek.
Załącznik:
207.JPG [ 345.21 KiB | Przeglądany 7240 razy ]
To co powinienem chyba zmienić, to szerokość przylegania nóżki do głównej części żeber.
Jest tu jakieś 3mm i w trakcie nacinania (małą piłką) cała nóżka się chwieje, ze dwie mi się też nadłamały.
Następnie przyklejam drugie pokrycie lotki, wklejając wcześniej pomiędzy pokrycia element ze średniej balsy w miejsce gdzie będzie przykręcona dźwignia.
Całość wygląda tak:
Załącznik:
216.JPG [ 283.19 KiB | Przeglądany 7240 razy ]
Jako że odciąłem lotki, można już kończyć główną część skrzydła.
Na początek łącznik tylnej części żeber.
Wykonałem go z balsosklejki i od razu po otrzymaniu tartaku zauważyłem, że jest on zbyt masywny.
Waży 7,8g i spokojnie można go albo porządnie wyażurować lub tez pokusić się o wykonanie z 3mm balsy.
Niemniej to pieśń przyszłości - tymczasem wklejam taki jaki mam.
Ażebym mógł go wstawić - ściąłem tylną nóżkę drugiego (od kadłuba) żebra, wstawiłem tam łącznik przez specjalne wycięcie, przekręciłem o 90 stopni i wsunąłem we wszystkie wypusty żeber.
Ściąć musiałem również nóżki na końcówce skrzydła.
Załącznik:
211.JPG [ 326.46 KiB | Przeglądany 7240 razy ]
Załącznik:
213.JPG [ 315.31 KiB | Przeglądany 7240 razy ]
Załącznik:
218.JPG [ 327.04 KiB | Przeglądany 7240 razy ]
(zdjęcia zrobiłem dla demonstracji dopiero przy drugim skrzydle, ponieważ w pierwszym się zapędziłem i ... nie zdążyłem uchwycić momentu

)
Następnie przykleiłem pokrycie z jednej strony.
Żeby otrzymać nachylenie do natarcia - na środku wsunąłem kawałek 3-cm gąbki ściernej.
przybiłem wszystko szpilkami i przykleiłem CA.
Załącznik:
220.JPG [ 321.15 KiB | Przeglądany 7240 razy ]
Po przyklejeniu wszystkich krawędzi wygląda to tak:
Załącznik:
221.JPG [ 315.82 KiB | Przeglądany 7240 razy ]
Oczywiście znów przyuważyłem, że ułożyłem dwa tylne elementy z balsy na formatce włóknami "wzdłuż" zamiast "w poprzek".
Tym razem nie trzeba było nic wyginać, niemniej balsa ułożona w ten sposób nie pracuje tak, jak powinna.
Zmieniłem to na projekcie.
Przewidziałem, ze będę mocował skrzydła za pomocą śrub M4 z motylkiem i nakrętek kłowych.
Może nie powinienem się bawić w takie detale, ale...
Zaprojektowałem taki element, w który ma wchodzić nakrętka kłowa:
Załącznik:
203.JPG [ 295.91 KiB | Przeglądany 7240 razy ]
Po delikatnym fazowaniu otworu ze strony w której będzie wchodziła nakrętka, oraz zeszlifowaniu ok 1mm z grubości elementu - zęby nakrętki kłowej wystają ok 1,5mm i ładnie wbijają się w pierwsze żebro.
Przykleiłem CA i "pomalowałem" dodatkowo żywicą.
Załącznik:
205.JPG [ 231.78 KiB | Przeglądany 7240 razy ]
Z tyłu skrzydła wstawiłem jeszcze kawałek pręta węglowego 2mm, który będzie pozycjonował skrzydło do kadłuba.
Przykleiłem CA i skróciłem do ok 3-4mm wystających poza skrzydło.
Załącznik:
202.JPG [ 355.33 KiB | Przeglądany 7240 razy ]
Zanim dokleiłem poszycie z drugiej strony, sprawdziłem jeszcze czy skrzydło ładnie się przykręca za pomocą śruby:
Od wewnątrz kadłuba:
Załącznik:
222.JPG [ 420.51 KiB | Przeglądany 7240 razy ]
I od wewnątrz skrzydła:
Załącznik:
223.JPG [ 374.22 KiB | Przeglądany 7240 razy ]
Śrubę skróciłem.
Na koniec dokleiłem poszycie z drugiej strony i całe skrzydło wygląda tak:
Załącznik:
226.JPG [ 312.46 KiB | Przeglądany 7240 razy ]
c.d.n