Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 6 maja 2025, o 12:35

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
Modelarz
Awatar użytkownika

Zaraz podeślę Ci rysunek może być w DWG?
Jeszcze nie wróciłem bo nie mogę znaleźć pracy w Olsztynie :( Także dalej dorabiam Niemców...

Administrator
Awatar użytkownika

Może być dwg albo PLT. Znikam na godzinę.

Edit: tak bym to widział jak na screenie. Odpadnie problem z ewentualnym złamaniem, można zrobić jeszcze tak, że natarcie zachodzi na natarcie.

Załączniki:
statecznik.JPG
statecznik.JPG [ 205.16 KiB | Przeglądany 13071 razy ]

Modelarz
Awatar użytkownika

O.K. Dziękuję Sławku za podpowiedź :)
Zmianę naniosę na rysunki. W kolejnych modelach chyba faktycznie poszycie trzeba by było zmienić na 2 mm. 3 mm jest chyba zbyt grube i model wyjdzie dość "pancerny". A swoją drogą zastanawiałem się nad poszyciem laminatowym. Tak sobie kombinowałem, że można by było na szkle wylaminować formatki z tkaniny 48 g/m2, używając do tego preparatu Eze Kote a po wyschnięciu przykleić do "klatki". Tkanina laminowana tym specyfikiem jest dość elastyczna tak, że bez problemu układała by się na bokach kadłuba. Oczywiście bardziej wytrzymały byłby laminat z L285 ale nie wiem jak rozwiązać problem napinania tkaniny aby nie zapadała się w pustych przestrzeniach. A może nie warto sobie zawracać takimi pomysłami głowy i stosować tradycyjne metody?
Tak czy inaczej czekam na ciąg dalszy relacji i uwagi dotyczące konstrukcji :)

Modelarz
Awatar użytkownika

Śledzę temat, fajny modelik.

Modelarz
Awatar użytkownika

Offsety kadłuba poprawione ;) Elementy zakończenia ogona również poprawione :)
Siedzę teraz nad statecznikiem i propozycją Sławka. U mnie upał ponad 32 stopni wiec akurat czas na rysowanie w chłodnym pokoju. Tomek - spoko myślałem o zwiększeniu rozpiętości do 1400 mm. Skrzydła dzielone więc wejdą nawet do TICO. Kadłub zostaje tak jak jest. Stateczniki zaprojektowane są o kilka procent większe niż być powinny. Model miał latać przewidywalnie i spokojnie. Jak wyjdzie, okaże się gdy Tomek dokona oblotu :D

No tak, Sławek dorysował cztery kreski :( Prościej by było wywiercić "dziurkę" fi 2 i wkleić węgiel niż teraz przerobić cały przód statecznika ;)

Tomasz, oczywiście elementy mocowania podwozia również w tej sytuacji wymagają podpiłowania. W podwoziu wchodzi listewka z drewna twardego - dąb lub buk ;)

Administrator
Awatar użytkownika

kakabe pisze:
Tomek - spoko myślałem o zwiększeniu rozpiętości do 1400 mm
Skrzydła dzielone więc wejdą nawet do TICO
Kadłub zostaje tak jak jest

Jeśli sama rozpiętość, to ok. Chodziło mi tylko o to, że kadłub już teraz jest duży sam w sobie ;) :)

kakabe pisze:
No tak ........... Sławek dorysował cztery kreski ............. :(
....... prościej by było wywiercić "dziurkę" fi 2 i wkleić węgiel niż teraz przerobić cały przód statecznika .... ;)

hmm, nie mam tak długiego wiertła fi2mm.
Ale mogę od góry przelecieć frezem 2mm i wkleić kawałek węgla na CA lub żywicę - ma sens ?

kakabe pisze:
Tomasz oczywiście elementy mocowania podwozia również w tej sytuacji wymagają podpiłowania
W podwoziu wchodzi listewka z drewna twardego - dąb lub buk ..... ;)

Uhmm.. masz na myśli podwozie główne ?
Załącznik:
2.png
2.png [ 98.97 KiB | Przeglądany 13033 razy ]

Podpowiedz, gdzie. Bo miejsce na podwozie to te dwie półki z balsosklejki, swoją drogą zastanawiałem się czemu nie ze sklejki lotniczej.
I planowałem właśnie takowy kawałek sklejki od góry wkleić, by wkręty miały się czego trzymać.

Administrator
Awatar użytkownika

Jak masz frez to zrób szczelinę i wklej płaskownik węglowy - koniecznie na CA i będzie po sprawie. Niemniej jednak należy zmienić natarcie bo to jest dość delikatne.

Modelarz
Awatar użytkownika

Przepraszam za "przerwę w nadawaniu". Wczoraj około 19 mieliśmy małą "nawałnicę" z piorunami i i grzmotami a że maszt przekaźnikowy jest najwyższą budowlą w Isselburgu to "zarobił" dwa strzały i padł internet.
Tomasz - masz takie wiertło tylko chyba o tym nie wiesz ;) Ja używam szprychy rowerowej lekko podszlifowanej + wkrętarka :)))
Tak jak wspominałem, miałem kiedyś laser o mocy 80 W i przyznam, że nie radził sobie z wypalaniem sklejki lotniczej. Nawet nie było mowy aby poradził sobie z wypalaniem sklejki lotniczej o grubości 3 mm. Dlatego zaprojektowałem ten element podwozia z balsosklejki!
Rozwiązania mocowania są następujące:
pierwsze - listewka z drewna twardego - dąb, buk, grab,
drugie - tkanina + żywica między formatkami,
trzy - nakrętki kłowe:
https://modelemax.pl/pl/nakretki/4484-g ... p-jet.html
Załącznik:
gniazdo-gw--alu-m2-4-szt--mp1000-mp-jet.jpg
gniazdo-gw--alu-m2-4-szt--mp1000-mp-jet.jpg [ 36.98 KiB | Przeglądany 12978 razy ]

https://modelemax.pl/pl/nakretki/5645-g ... p-jet.html
Załącznik:
gniazdo-gw--stal-m3-10-szt--mp1201-mp-jet.jpg
gniazdo-gw--stal-m3-10-szt--mp1201-mp-jet.jpg [ 38.35 KiB | Przeglądany 12978 razy ]

Ja zastosowałbym tkaninę i nakrętki. Nie "bawił" bym się z piłowaniem sklejki lotniczej. Podwozie zrobiłbym z drutu, bo jest elastyczne i wybacza błędy przy lądowaniu. Sztywne podwozie na trawiastym lotnisku zazwyczaj wyrywa elementy mocowania i kadłub do remontu :(((((
Co do frezowania - jeśli zrobisz nacięcie na płaskownik to wydaje mi się że powinno być z jednej i z drugiej strony. Ja bym wiercił dziurkę i wkleił pręt fi 2 mm. Nie jest to zbyt długi odcinek więc poradzisz sobie :)))))

Administrator
Awatar użytkownika

Ja robię półkę podwozia z dwóch sklejek balsowolipowch obłożonych z jednej i drugiej strony sklejką brzozową 0,8mm. Laser bez problemu tnie taką sklejkę.

Modelarz
Awatar użytkownika

slawekmod pisze:
Ja robię półkę podwozia z dwóch sklejek balsowolipowch obłożonych z jednej i drugiej strony sklejką brzozową o,8mm. Laser bez problemu tnie taką sklejkę.

Można i tak ;) 0,8 mm nie próbowałem ciąć ;) Przed Tomkiem stoi wyzwanie w postaci kieszeni na rurę łączącą skrzydła. Projekt zakładał rurę alu fi 12 + kieszeń wykonaną z rękawa:
https://modelemax.pl/pl/szklane/9684-re ... --1mb.html
Załącznik:
rekaw-szklany-15mm--1mb.jpg
rekaw-szklany-15mm--1mb.jpg [ 105.44 KiB | Przeglądany 13937 razy ]

Łączenie skrzydła z kadłubem - nakrętka kłowa i śrubka fi 3 mm montowana do pierwszego żebra:
https://modelemax.pl/pl/nakretki/5645-g ... p-jet.html
Załącznik:
02.jpg
02.jpg [ 33.74 KiB | Przeglądany 13816 razy ]

Poprawiona konstrukcja statecznika

Załączniki:
111.png
111.png [ 97.06 KiB | Przeglądany 13964 razy ]

Ostatnio zmieniony 29 maja 2017, o 22:45 przez kakabe, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.