Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 9 maja 2025, o 22:06

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Modelarz
Awatar użytkownika

Większość wypadków Cobry związana była z lądowaniem. W czasie eksploatacji tego szybowca wydarzyło się 15 przypadków uszkodzenia konstrukcji podczas lądowania. Na lotnisku, bądź w terenie przygodnym. Trochę to dziwne , że ukręcały się ogony mimo ,że statecznik poziomy był wysoko. Może to konstrukcja kadłuba w tym miejscu była delikatna. Druga sprawa ,że młodzi ,nie zawsze doszkoleni piloci rwali się do latania na tym szybowcu. W latach siedemdziesiątych jeden z moich kolegów na Piracie "zostawił" daleko za sobą ogon lądując w zbożu. Nie było to zrozumiałe bo usterzenie w Piracie jest także w układzie T.
Mimo wszystko, szybowiec był fajny a sylwetka rasowa. Piękna Foka doczekała się siostry jeszcze ładniejszej. :lol: Warty zbudowania jako model.
Załącznik:
szyb_1.jpg
szyb_1.jpg [ 220.35 KiB | Przeglądany 5315 razy ]

W akcji model wygląda niesamowicie.
https://www.youtube.com/watch?v=5xiudOFDYWI

Pozdrawiam Mirek

Modelarz
Awatar użytkownika

Nigdy nie latałem Cobrą, mogłem tylko pchać, nasz klub nie miał takiej. Mogłem latać tylko Foką 4 i 5. Ale teraz mam Cobrę 17.

Z tego sklepu.

https://rcroyal-model.cz/

https://www.youtube.com/watch?v=PPI1gvlAbNA

Załącznik:
Co_1.jpg
Co_1.jpg [ 981.64 KiB | Przeglądany 5212 razy ]

Załącznik:
P2.jpg
P2.jpg [ 566.69 KiB | Przeglądany 5212 razy ]

Załącznik:
Ed Makula+Cobra.jpg
Ed Makula+Cobra.jpg [ 562.58 KiB | Przeglądany 5212 razy ]

Załącznik:
Co-1.JPG
Co-1.JPG [ 438.49 KiB | Przeglądany 5212 razy ]

Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 225.83 KiB | Przeglądany 5212 razy ]

Gruß
Thomas

Modelarz
Awatar użytkownika

Ta Cobra byla kiedys na stronie ModelPartner w Polsce.
Ciekaw jestem jak lata..

Modelarz
Awatar użytkownika

Mam mniejszą wersję tej samej cobry 200cm, mam nadzieję że Ty masz większego brata.
Mniejsza lata oczywiście, jest to prosto zrobiony model o słabej jakości laminatu - ja osobiście musiałem wzmacniać. Ta moja nie jest również łatwa w pilotażu potrzebuje prędkości do lądowania i ciasnych zakrętów, jest podatna na przeciągnięcia i walenie się na skrzydło. Latałem nią 3 sezony jednak jak mówię wymaga ten model umiejętności. Ciekawy jestem jak większy brat lata, słyszałem jak kupowałem że o niebo lepiej, ale nie miałem okazji zobaczyć ani sprawdzić.

Modelarz
Awatar użytkownika

Tak, mam ta wieksza od kilku lat ale brak motywacji do zrobienia bo nie mam gdzie latac. Kiedys jezdzilismy z kolega nad morze ale ostatnio wiatry nie wieja z tej strony co trzeba :D .
Moj model jest zrobiony bardzo dobrze ale skrzydla nie maja zwichrzenia i wielu kolegow narzeka na wpadanie w korek i duza predkosc ladowania. Myslalem aby zrobic nowe skrzydla, ze zwichrzeniem, profilem o troche wiekszej strzalace ugiecia i klapach zamiast hamulcow. Zobaczymy..

Modelarz
Awatar użytkownika

Ta mała jest dobra dla ludzi, którzy chcą nauczyć się latać na szybowcach przy małej prędkości z wielką podatnością na przeciągnięcie. Mnie powiem szczerze wiele nauczyła. Ale jakbym miał robić pół makietę to robiłbym >3.5m. Zresztą mam na stole tego kobuza 3500 tutaj z forum (szkoda że temat umarł) kadłub tej małej cobry przy nim wygląda jak kadłub zucha:P

Modelarz
Awatar użytkownika

Z tego co czytam powyżej, Cobra jako model jest dla bardziej zaawansowanych modelarzy. Być może im większy model tym łatwiejszy w pilotażu. Foka też jest kapryśna i wymagająca. Jak dobrze ustawiona to na niebie fajnie się zachowuje. W zeszły piątek obserwowałem Fokę milo na termice. Lata fantastycznie. Cobra z dobrym profilem na pewno wyglądałaby jeszcze lepiej w powietrzu. Myślę , że ktoś u nas jednak skusi się na jej budowę.
Załącznik:
Cobra.jpg
Cobra.jpg [ 62.94 KiB | Przeglądany 5082 razy ]

Pozdrawiam Mirek

Modelarz
Awatar użytkownika

Nie mam doświadczenia w eksploatacji modelu z statecznikiem poziomym płytowym. Prawdopodobnie jest wyjątkowo czuły i mocno wpływa na stateczność podłużną. Płaty można wykorzystać ze sprawdzonej Foki z zwichrzeniem. Czy wykonanie statecznika poziomego w wersji dzielonej byłoby profanacją? Wydaje mi się ,że mechanika napędu tego steru w wersji oryginalnej jest skomplikowana. Ciekawy jestem jak to wygląda w fabrycznym zestawie.
Załącznik:
szd36cobra15_view.jpg
szd36cobra15_view.jpg [ 259.09 KiB | Przeglądany 5038 razy ]

Pozdrawiam Mirek

Modelarz
Awatar użytkownika

pepcio pisze:
Myślę , że ktoś u nas jednak skusi się na jej budowę.

3M Cobra projektu kolegi Mmodel, czeka u mnie na swoją kolej
Załącznik:
P1070355.JPG
P1070355.JPG [ 86.13 KiB | Przeglądany 5002 razy ]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.