Od wielu lat używam regulatorów Dualsky serii X-lite oraz Turnigy Sentry. Są proste w programowaniu, niezawodne. Jednak mają pewne ograniczenia. Między innymi jest to BEC. W tych regulatorach BEC-e są liniowe a napięcie jakie dostarczają to 5V z wydajnścią do 3A. Jakiś czas temu zmieniłem radio na nowsze, odbiorniki które posiadam do tego radia są w wersji HV czyli mogą być zasilane w zakresie 4.8-8.4V, można je zasilać bezpośrednio z pakietu 2S. Oczwiście z punktu widzenia odbiornika nie ma to znaczenia ale z punktu podpiętych do niego serw już tak. Wyższe napięcie pracy serwa to większa moc rozwijana przez serwo oraz szybkość. Szybkość w moim przypadku nie ma aż takiego znaczenia ale większa moc i większy moment mogą wiele ułatwić. Rzecz jasna serwa muszą być dostosowane do wyższego napięcia i w takie się zaopatrzyłem. Niestety, wspomniane wcześniej regulatory podają napięcie z BEZ na poziomie 5V. Kupowanie regulatorów z Becem 5V nie ma za bardzo sensu w moim przypadku więc postanowiłem wypróbować regulatory Hobbywing serii Platinium V4. Posiadane przeze mnie regulatory mają wydajność 25 i 40A prądu ciągłego. Druga, znacząca różnica to BEC. W obu są BEC-e impulsowe z programowanym napięciem wyjściowym. O ile w wersji 25A BEC ma dwie opcjie napięcia BEC : 6 lub 7,4V to o tyle że w wersji 40A napięcie BEC można ustawiać co 0.1V w zakresie z tego co pamiętam od 5 do 8,0V. Pomijam tu wydajność prądową która w obu przypadkach wynosi po 8A. Co ciekawe, płytka BEC jest odseparowana od częsci regulatora odpowiadającej za regulację obrotów. Podobno ma to zapobiec utracie kontroli nad modelem w przypadku uszkodzenia cześci sterującej silnikiem. Kolejną rzeczą która jest dla mnie nowością to ustawiany timming co 1st. Byłem przyzwyczajony do LOW, MEDIUM, HIGH. Od strony mechanicznej regulatory wyglądają na dopracowane, nie ma sie do czego doczepić. Niestety, elastyczność ustawień ma swoje wady. Ceny tych urządzeń są wyższe niż powiedzmy Dualsky. Drugą zasadniczą wadą jest to że nie ma możliwości zaprogramowania reglerów z nadajnika. Programowanie może odbywać sie tylko i wyłącznie z programatora lub modułu BT. Moduł BT w postaci małej kostki dopinanej do regulatora jest dla mnie słabym rozwiązaniem, znacznie lepszym i chyba nawet tańszym jest programator z ....wbudowanym BT. Mając programator można ustawić wszystkie parametry z pomocą kilku przycisków lub połączyć się z jego pomocą z telefonem i odpowiednią, darmową aplikacją Hobbywing. Aplikacja jest intuicyjna, prosta w użyciu, połączenie z regulatorami jest całkowicie bezproblemowe. Z pomocą programatora i aplkacji można poza zmianą ustawień zaktualizować firmware tak ESC jak i samego programatora. Mając programator można do niego podłączyć komputer przez USB i z jego pomocą programować ustawienia ESC ale to już chyba przerost formy nad treścią. No ale jest taka możliwość. Na zdjęciach i screenach pokazałem wygląd aplikacji, programatora. Na jednym z nich widać początek aktualizacji regulatora. Warto dodać że niektóre regulatory Kavan są dopowiednikami regulatorów Hobbywing v5. Niestety, programator Hobbywing nie zadziała z Kavanami. Mam jeden regulator Kavan 60A i jeden 40A. Mam też kartę do ich programowania, ta w przeciwieństwie do programatora Hobbywing jest tak na oko ze 4 razy tańsza. Na koniec dopiszę że nie mam nic wspólnego z Hobbywing, opisałem reglery czysto informacyjnie.
Załączniki: |

wes.jpg [ 177.92 KiB | Przeglądany 2201 razy ]
|

Screenshot_20250501_145242_HW Link V2.jpg [ 324.03 KiB | Przeglądany 2202 razy ]
|

Screenshot_20250501_145214_HW Link V2.jpg [ 443.19 KiB | Przeglądany 2202 razy ]
|

Screenshot_20250501_145614_HW Link V2.jpg [ 222.49 KiB | Przeglądany 2202 razy ]
|

Screenshot_20250501_145706_HW Link V2.jpg [ 400.02 KiB | Przeglądany 2202 razy ]
|

Screenshot_20250501_145202_HW Link V2.jpg [ 234.88 KiB | Przeglądany 2202 razy ]
|

20250501_145629.jpg [ 452.68 KiB | Przeglądany 2202 razy ]
|

20250501_145602.jpg [ 503.15 KiB | Przeglądany 2202 razy ]
|
|