Wstrzymałem chwilowo rysowanie ze względu na technologię wykonania skrzydeł. Zastanawiam sie nad styro/balsa.
Robroy wbił klina w projekt proponując właśnie takie rozwiązanie. Postanowiłem więc że spróbuję zrobić takie skrzydło ale na początek w mniejszej skali. Padło na Virgo Andrzeja Kobyłeckiego, tu pozdrowienia dla Andrzeja
Jako że plany ukazały się bardzo dawno i mam tylko ich zdjęcie z wymiarami modelu to rozrysowałem płat w CAD a Robroy wyciął rdzenie ze styroduru. Zamówiłem balsę 1.5mm z Conrada ( jest droższa ale dobrej, powtarzalnej jakości) Przed chwilą zagadałem z ojcem i okazało się że jutro będę miał małą pompę próżniową zrobioną ze sprężarki lodówkowej. Całe życie zawodowe zajmował się tematami sprężarkowymi więc lipy nie będzie.
Oczywiście u mnie musi być napęd więc załatwiłem silnik XM2527EG-23, śmigło 8x4 Aeronaut, do tego regler Hobbywing 25A V4 lub Dualsky X Lite 22A. odbiornik pójdzie lekki - 8g.
Ciekawy jestem jak wyjdą skrzydła. Jak pójdzie dobrze to w Swifcie będą styro.
Plan jest taki: formatka górnego i dolnego pokrycia z balsy przewałkowana żywicą, to samo rdzeń. Następnie całość włożę w pozostałe po wycięciu częsci rdzenia z przekładkami z folii , na górę i dół takiej kanapki dołożę po formatce ze sklejki 15mm i całość do worka próżniowego. Zastanawiam się tylko czy przypadkiem rdzenia nie zażywicować dzień wcześniej żeby podczas klejenia pokrycia nie wypił żywicy. Wiem że można przykleić na klej poliuretanowy ale żywica da mi więcej czasu na poprawki.
Zrobię próbę na jakimś kawałku styroduru. Nie chcę popsuć balsy i rdzeni.