Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 15 cze 2025, o 23:16

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Modelarz
Awatar użytkownika

A no więc właśnie, jak w temacie.

Ja aktualnie mam komputer stacjonarny, trochę go podrasowałem co tu ukrywać do gier, ale przy okazji sprawdza się i w CAD. Konfiguracja:

Intel Core 2 Duo E8400 2x 3,0GHz
4GB RAM
320GB HDD
grafika Radeon HD6870 1GB GDDR5
Zasilacz Tagan 500W

Do tego dwa monitory - 19" 1440x900 i 17" 1280x800 ustawione tak, że na lewym - głównym mam rysunek, na prawym wszystkie narzędzia.

Pracuje się na tym wyśmienicie :)

Administrator
Awatar użytkownika

Ja tam szału nie mam, Dell Studio 1537 DualCore 2000MHz, wcześniej rysowałem na Aristo Smart z DualCore 1.73GHz . Jakoś daje radę ale rendery i obsługa dużych plików 3D CAD (takich po 80Mb) to już wymaga cierpliwości.
Grafika w Dell-u to jakiś intelowski wynalazek , RAM 2Gb. Szału nie ma.

Monitor mam 15cali ale w okularach do czytania wygląda jak by miał 32 :D

Modelarz
Awatar użytkownika

Co do quadro - miałem do niedawna starego Della D820 wyposażonego własnie w Quadro, ale pracował pod Linuksem i nie miałem za bardzo możliwości przetestowania tej grafiki :( Niestety - ostatnio go spieniężyłem, więc już nie przetestuję :(

Administrator
Awatar użytkownika

Mam blaszaka Celerona D 2800MHz z Nvidia 6600GT i 2Gb RAM. Grafika jest na AGP wiec nie ma sensu zmieniać na HP , muszę pomyśleć nad dedykowanym sprzętem do CAD.

Modelarz
Awatar użytkownika

Ja tam mam już ponad 2 letniego laptopa z Pentium C2D 2100mHz, 4GB ramu ddr2, grafika ati hd4570 512mb. I śmigam na nim bez problemu w AutoCadzie, kiedyś w Catii i pracuje zupełnie płynnie. Nawet na podłączonym dodatkowym monitorze (rozdzielczości 1366x768 i 1400x900). Dość często jednocześnie rysuje w Cadzie i np. oglądam film. Co prawda jakiś kosmicznych plików nie uruchamiałem, ale tak do kilkunastu mb było ok. Nauczyłem się przy tym jednego - dobre chłodzenie to podstawa, i zainwestowałem w dobrą podstawkę, różnica kolosalna.

Administrator
Awatar użytkownika

Problem zaczyna się wtedy kiedy rederuje się obiekt taki jak np. Funtana składający się z kilkudziesięciu elementów. Wtedy na samo wyrenderowanie ze szkieletu albo obrót już wyrenderowanego rysunku trzeba chwilę poczekać.

Modelarz
Awatar użytkownika

Koledzy z wątku - naprawdę nie macie się czego wstydzić. Macie przyzwoite narzędzia do modelowania 3D.
Ja się antypochwalę. Męczę się (dosłownie) na ASUS'ie F5RL - Celeron M540 1,86GHz, 1MB RAM, Karta graficzna: ATI Radeon Xpress1100 (128MB RAM współdzielonego). Sprzęt nie pierwszej młodości. Co prawda AutoCAD, DoubleCAD i inne podobne CADy 2D działają, proste wyciągnięcia, obroty itd. są możliwe, cieniowanie także, ale już programy jak Inventor, Solid Edge czu UG NX (i to wersje z lat 2003-2004) powodowały zawieszenie systemu i... niebieski ekran. O dziwo Solid Works 2003 jakoś działa w module części. Mam wrażenie, że stary "blaszak" - Celeron 1,3Ghz, 256 MB RAM, GeForce200 64MB - działał lepiej. Przyczyna - karta w laptopie nie ma akceleracji graficznej.
Zastanawiam się nad zmianą sprzętu. To co mam to raczej maszyna do pisania z funkcją oglądania filmów i wykonaniem płaskiego szkicu. Ot tyle.
Doszedłem do wniosku, że jeśli nie mamy potrzeby "przemieszczać się" ze sprzętem po Polsce - tylko siedzimy w domu - to lepiej złożyć sobie komputer stacjonarny.
Koledzy informatycy z pracy polecili mi karty NVidia Quadro. Zawsze można sprawdzić jaka karta graficzna jest rekomendowana przez producenta oprogramowania - np.wg Autodesku:
http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/index?siteID=123112&id=16318527

Modelarz
Awatar użytkownika

Ja mam (w robocie, bo kompa prywatnego nie posiadam) laptopa dell m64.
Ma to juz 4 lata, dual core, 2GB RAM karta zintegrowana. Ale Dell pomyslal tego kompa jako "mobile workstation" i to stwierdzenie nie jest na wyrost. Ma to nawet sterowniki certyfikowane pod AutoCADa. Cad, max, corel, ps 2d, 3d - robi bez zajakniecia.
Dlatego wkurzam sie, bo chca mi dac desktopa. I skonczy sie zabieranie kompa do domu...
Poza tym Profili zarejestrowalem na dellu i jak zabiora to bede bez programu.
Chyba pod chojne kupie sobie kompa. A tak dlugo udawalo sie tego uniknac. Eh...

Modelarz
Awatar użytkownika

Gdybym mógł przynosić komputer firmowy do domu - to już dawno bym powykańczał "rozgrzebane" modelarskie projekty CAD. A w pracy - stacjonarna stacja robocza: Intel Core 2 Duo 2,13GHz, 2GB RAM, grafika GeForce7300(naprawdę przyzwoita karta). I jak na blisko 5-cio latka to nie ma problemu ani z AutoCADem 3D (wykorzystuję go sporadycznie), ani z Inventorem, a kiedyś SolidWorksa instalowałem i też działał. Problemy zauważyłem - zaczynały się w AutoCADzie przy plikach z kilkudziesięcioma arkuszami, i arkuszami formatu 3A1 z dziesiątkami rzutni. Mi przy modelach raczej nie były by mi potrzebne. Jeszcze jedna zaleta - monitor 22" zamiast 15,4" - to naprawdę komfort.
Chociaż z drugiej strony może to i dobrze, że nie mam laptopa jako kompa firmowego - jeszcze by mi szef coś zlecił do domu ;).

Modelarz
Awatar użytkownika

radvanced pisze:
Poza tym Profili zarejestrowalem na dellu i jak zabiora to bede bez programu.

Spokojnie, nie masz się czym przejnować - ja jak kupiłem Profili Pro też zarejestrowałem na starym kompie, po zmianie możesz spokojnie napisać do Stefano i podać nowy PC-Code, a on poda Ci nowy klucz. Ja po 2 zmianach w kompie stwierdziłem że mam dość i wydałem te 20 czy 30 euro na klucz USB i działa mi już wszędzie :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.