Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 15 cze 2025, o 15:25

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Modelarz
Awatar użytkownika

Witam wszystkich użytkowników forum.
Kieruję do wszystkich pytanie jak w temacie : co robić po maturze a dokładniej na jaką uczelnie się wybrać, chciałbym w przyszłości mieć związek z lotnictwem oraz właśnie z projektowaniem komputerowym, zatem zalazłem uczelnie łączącą właśnie te dwa kierunki, jest to Politechnika Rzeszowska Wydział Budowy Maszyn i Lotnictwa i kierunek lotnictwo i kosmonautyka , jeżeli macie koledzy jakieś opinie wskazówki rady bardzo o nie proszę.
Słyszałem opinię że uczelnia jest taka sobie i w ogóle nie liczy się w kraju a jeżeli chce coś osiągnąć to żebym szedł do warszawy na kierunek o identycznej nazwie lecz nazwy uczelni już nie pamiętam. Czy to prawda ???

Pozdrawiam Michał.

Modelarz
Awatar użytkownika

Szczerze powiem, że według mnie, to nie liczy się jaką uczelnie skończyłeś, tylko co z niej wynosisz.
Można skończyć najlepszą szkołę w kraju i niewiele wiedzieć, a można skończyć coś małego i być na prawdę dobrym w tym co się robi.

Zawsze to Twój wybór :D

Pozdrawiam !!

Modelarz
Awatar użytkownika

Dzięki

Ale jednak to nie rozwiązuje mojego problemu gdzie i na o pójść.

Modelarz
Awatar użytkownika

Taki kierunek ma Politechnika Warszawska i z tego co słyszałem, jest to dość prężny wydział.
Rzeszowska katedra lotnicza też się pokazuje na świecie i jej absolwenci mają ciekawe projekty i doświadczenia.

Sporo zależy od tego, czy będziecie chcieli coś robić na studiach czy wolicie metodę dydaktyczną "Panda" (Pan da... tróję... profesorze).

;)

Modelarz
Awatar użytkownika

Dokładnie jak Madrian powiedział, zależy co chcesz osiągnąć.
Do Rzeszowa większość osób przyciąga magiczna specjalizacja o nazwie pilotaż. Jest to dość elitarna sprawa, dostaje się na to kilkanaście najlepszych osób z całego roku. Niestety bez wysokiej średniej i jakiegoś doświadczenia w pilotowaniu raczej nie ma co o tym myśleć.
Sam wybrałem Rzeszów, bo tak zawsze miało być, takie dziecięce marzenia :). Politechnika Warszawska ma dużo większą renomę, i niektórym pracodawcom wystarczy usłyszeć że się skończyło MEiL i już Cię chcą.
Rzeszów wciąż jeszcze walczy z mianem małej, wschodniej uczelni. Na szczęście coraz więcej się dzieje. Np. w temacie modelu bezzałogowego, gdzie pochwalę się, nasza ekipa wyprzedziła nie tylko wszystkie polskie uczelnie, ale także zdobyła główna nagrodę na targach lotniczych w Madrycie. Jest trochę sprzętu, całkiem nieźli wykładowcy, więc jeśli się chce, to można zajść daleko. Ja na przykład sam uczę się programów do projektowania. Najpierw AutoCad, z którego na zajęciach poznaliśmy tylko baaardzo podstawowe rzeczy, a teraz Catia, której od podstaw uczę się sam, i powoli zaczynam coś ogarniać.
Jeśli chodzi o lotnictwo w Warszawie to nie mam pojęcia jak tam to wygląda, bo nikogo stamtąd nie znam, ale ogólnie jest to bardziej polecana opcja.
Więc wszystko zależy od Ciebie. Jeśli na prawdę chcesz coś osiągnąć to dasz radę i w Rzeszowie i w Warszawie

Modelarz
Awatar użytkownika

Witam

Ja na studiach mam nadzieję rozszerzać swoją pasję od zawsze a co do Rzeszowa to widzę że miał pan podobną sytuację co ja w sumie od wielu lat marzę o studiach tam.
Co do magicznego kierunku pilotaż to jestem świadom że szanse są niewielkie na dostanie się na ten kierunek ze względu na mój taki sobie stan zdrowia, za to mnie najbardziej interesuje specjalizacja płatowce.
Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam Michał

Modelarz
Awatar użytkownika

Na Politechnice Lubelskiej jest kierunek śmigłowcowy. W perspektywie chociażby zakłady w Świdniku :)

Modelarz
Awatar użytkownika

Z tego co mi wiadomo to Politechnika Lubelska nie ma już kierunku śmigłowce a powiem szczerze żę był atrakcyjny no i odpada kwestia zamieszkania. Szkoda.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.