Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 15 kwie 2026, o 22:58

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Administrator
Awatar użytkownika

Od 13 listopada tego roku zmieniły się przepisy w naszym hobby. Od tej daty musimy(!) wykupić ubezpieczenie OC, aby zgodnie z prawem wykonywać loty modelami/dronami/. Nie będę się rozpisywał nad zasadnością, motywami i sensem takiej decyzji władz. Nic to nie zmieni, przepis ogłoszony w Dzienniku Ustaw i obowiązuje, kropka. Moim zdaniem należy się dostosować.
W sieci jest mnóstwo opinii, niedopowiedzeń, niesprawdzonych informacji, przypuszczeń czy wreszcie "analiz" ludzi którzy nie do końca wiedzą o czym piszą, którzy nie mają wiedzy na ten temat. Zresztą sam też nie znam się na ubezpieczeniach. Nie interesuje mnie to. Interesuje mnie zakup nowej polisy, interesuje mnie to abym zgodnie z prawem mógł wykonywać loty modelami.
Ubezpieczenie jest nowością i co już zauważyłem same towarzystwa ubezpieczeniowe nie bardzo wiedzą jak z tematem się zmierzyć, co zaproponować modelarzom. Pojawiają się oferty w miarę rozsądne jak i zupełnie oderwane od rzeczywistości.
Od kilku tygodni jestem w kontakcie z moim brokerem ubezpieczeniowym. Kilka propozycji już mi przedstawił, lepszych, gorszych, różnych. Chciałbym aby w tym temacie przedstawiać swoje doświadczenia, swoje decyzje względem wykupionego OC. Zróbmy może mały poradnik, przewodnik po firmach które oferują taką usługę.

Przykład: Firma Warta 1 model waga od 0,25 do 2,0 kg
Składka 213 zł, SDR /suma gwarancyjna/ 50 000 czyli 267 705 zł
Składka 288 zł, SDR 100 000 - 535 410 zł
Składka 389 zł, SDR 200 000 - 1 070 820 zł
Loty rekreacyjne, operacje otwarte.

Z tego co się dowiedziałem już to musimy mieć:
OC minimum na 50 000 SDR
Przynajmniej jeden dzień przed lotami podpisać polisę
Musi to być osobna polisa, nie związana z innym ubezpieczeniem, np domu
Dodam tylko że w samych kalkulatorach jest kilka zmiennych które wpływają na wysokość składki /ilość modeli, waga itp/.

milo

Administrator
Awatar użytkownika

Ja ubezpieczyłem się w Finansowa Chata na 350 000zł. Koszt niewiele ponad 100zł.

Modelarz
Awatar użytkownika

Ja dziś byłem u znajomej mającej biuro ubezpieczeniowe. Zaproponowała mi Compensę (Wiener), składka 114zł, za bodajże 300000zł, kategoria otwarta, loty rekreacyjne.
Nie wiem tylko jak ugryźć temat ilości modeli? Mam kilka, ale wszystkimi naraz nie latam. W moim przypadku mogę zabrać max 2 modele na lotnisko.
I co w przypadku zakończenia budowy modelu w środku trwania polisy? Nie latamy nim do wznowienia skoro np. zgłosiliśmy 5 modeli, a ten będzie 6ty?

Modelarz
Awatar użytkownika

Kto tanio kupuje te dwa razy kupuje ...niestety tutaj to nie działa .
W polisie OC najważniejsza jest gwarantowana suma ubezpieczenia ( w każdej firmie nazywają to inaczej)
Chodzi o maksymalną kwotę odszkodowania jaką gwarantuje wypłacić ubezpieczyciel.
Niestety nadal pokutuje przeświadczenie : " mam OC i mam w dupie wszystko" a powstało ono w czasach
Fiata 125 i 126.
Piszę o tym bo pamiętam wydarzenia spod Poznania gdy duży model .na skutek awarii sterowania spowodował straty na kilku samochodach na parkingu. Szkody wyniosły prawie 300 tys

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.